úterý 26. června 2012

Lívance s jahodovou šlehačkou a jahodami


Léto, prázdniny, lívance a jahody - to prostě patří k sobě. Tuto pochoutku ocení nejen děti. A kalorie? Ty vyplaveme nebo vyběháme.


Ingredience pro recept Lívance s jahodovou šlehačkou a jahodami:

1 l mléka, asi 500 g hladké mouky, 2 vejce, 20 g kvasnic, lžička cukru, sůl, olej na smažení, asi 500 g jahod, smetana na šlehání, vanilkový cukr. 

Lívance s jahodovou šlehačkou a jahodami krok za krokem:

1. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme mouku, cukr, špetku soli, vejce a dobře rozmícháme.

2. Necháme kynout na teplém místě. Vznikne řídké těsto.

3. Mezitím opláchneme a odstopkujeme jahody a s vanilkovým cukrem je rozmixujeme nebo rozmačkáme šťouchadlem na brambory.

4. Rozpálíme a olejem vymastíme lívanečník. Pokud máme teflonový lívanečník, pečeme na sucho. Naběračkou naléváme asi do poloviny hloubky důlků těsto. Je-li těsto dobře připravené, nakyne lívanec na dvojnásobek.

5. Smažíme, až povrch ztuhne, pak úzkou obracečkou nebo kulatým nožem obrátíme a opečeme i na druhé straně. Hotové lívance klademe ho nahřáté mísy.

6. Ušleháme tuhou smetanu, do níž pak zamícháme asi polovinu rozmixovaných jahod. Podle chuti ještě dosladíme.

7. Lívance rozdělíme na talíře, na každý rozprostřeme lžíci šlehačky a navrch dámě lžičku rozmixovaných jahod.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: