čtvrtek 28. června 2018

Kynuté lívance s malinami a se šlehačkou

Kynuté lívance s malinami a se šlehačkou, foto med

K létu se báječně hodí lívance se sezonním ovocem. Klasické kynuté lívance s malinami a se šlehačkou připravíme jako hlavní jídlo, kterému by měla předcházet polévka, anebo jako večeři. V oblibě je mají děti i dospělí.

Ingredience pro recept Kynuté lívance s malinami a se šlehačkou:

Těsto: 400 g hladké mouky, 500 ml mléka, 40 g droždí (kostka), 40 g cukru, 2 vejce, nastrouhaná kůra z ½ citronu, vanilkový cukr, sůl, máslo nebo olej na smažení.
Na lívance: 400-500 g malin, 3 lžíce cukru, smetana na šlehání, ztužovač šlehačky, na ozdobu pár malin (když zbydou).

Kynuté lívance s malinami a se šlehačkou krok za krokem:

Lívance, foto med

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme ostatní ingredience a vymícháme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme těsto vykynout asi 45 minut.
  2. Lívanečník rozehřejeme, vymastíme a opatrně, aby nespadlo, nabíráme naběračkou těsto a lijeme do jednotlivých částí pánve. Pozvolna opékáme z obou stran dozlatova.
  3. Rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou maliny s cukrem a lžičkou je dáváme na lívance.
  4. Ušleháme smetanu se ztužovačem a ozdobíme jí lívance s malinami. Navrch můžeme přidat celou malinu.
  5. Kynuté lívance s malinami a se šlehačkou podáváme teplé, ale dobré jsou i vychladlé.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: