Kynuté lívance s malinami a se šlehačkou, foto med |
K létu se báječně hodí lívance se sezonním ovocem. Klasické kynuté lívance s malinami a se šlehačkou připravíme jako hlavní jídlo, kterému by měla předcházet polévka, anebo jako večeři. V oblibě je mají děti i dospělí.
Ingredience pro recept Kynuté lívance s malinami a se šlehačkou:
Těsto: 400 g hladké mouky, 500 ml mléka, 40 g droždí (kostka), 40 g cukru, 2 vejce, nastrouhaná kůra z ½ citronu, vanilkový cukr, sůl, máslo nebo olej na smažení.Na lívance: 400-500 g malin, 3 lžíce cukru, smetana na šlehání, ztužovač šlehačky, na ozdobu pár malin (když zbydou).
Kynuté lívance s malinami a se šlehačkou krok za krokem:
Lívance, foto med |
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme ostatní ingredience a vymícháme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme těsto vykynout asi 45 minut.
- Lívanečník rozehřejeme, vymastíme a opatrně, aby nespadlo, nabíráme naběračkou těsto a lijeme do jednotlivých částí pánve. Pozvolna opékáme z obou stran dozlatova.
- Rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou maliny s cukrem a lžičkou je dáváme na lívance.
- Ušleháme smetanu se ztužovačem a ozdobíme jí lívance s malinami. Navrch můžeme přidat celou malinu.
- Kynuté lívance s malinami a se šlehačkou podáváme teplé, ale dobré jsou i vychladlé.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat