sobota 23. června 2018

Houbová žemlovka

Houbová žemlovka, foto med

Žemlovka neboli zemlbába nemusí být pouze ve sladké formě s jablky či hruškami a skořicí, rozhodně je zajímavá slaná varianta s houbami. Konečně, když je houbařská sezona, nemůžeme jíst každý den jen smaženici nebo houbovou omáčku… Tento skvělý pokrm si získal již velké množství příznivců.

Ingredience pro recept Houbová žemlovka:

2 chlebíčkové veky, asi kilo čerstvých hub, nejlépe hřibů, ale mohou být i babky, klouzci, nebo směs hub, kterou si přineseme z lesa, 1 cibule, petrželka, pepř, mletý kmín, 3-4 vejce, 300 ml mléka, máslo (popř. olej nebo hera).

Houbová žemlovka krok za krokem:


Zemlbába s houbami, foto med

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na omastku. Přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, sůl a koření a dusíme, dokud se neodpaří všechna tekutina.
  2. Zapékací misku nebo pekáček silně vymažeme změklým máslem.
  3. Veky nakrájíme na plátky, namáčíme do mléka s rozkloktanými vejci a klademe těsně vedle sebe na dno pekáčku. Poté namočenými plátky veky vyložíme i stěny, takže vznikne jakési korýtko.
  4. Toto korýtko naplníme dušenými houbami, které zaklopíme dalšími plátky máčené veky. Zbytek mléka s vejci nalijeme na povrch.
  5. Poklademe plátky másla a upečeme v předehřáté troubě na 180-190 °C asi půl hodiny.
  6. Naporcovanou houbovou žemlovku podáváme teplou, na talíři ji ozdobíme petrželkou nebo snítkou tymiánu.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: