Houbová žemlovka, foto med |
Žemlovka neboli zemlbába nemusí být pouze ve sladké formě s jablky či hruškami a skořicí, rozhodně je zajímavá slaná varianta s houbami. Konečně, když je houbařská sezona, nemůžeme jíst každý den jen smaženici nebo houbovou omáčku… Tento skvělý pokrm si získal již velké množství příznivců.
Ingredience pro recept Houbová žemlovka:
2 chlebíčkové veky, asi kilo čerstvých hub, nejlépe hřibů, ale mohou být i babky, klouzci, nebo směs hub, kterou si přineseme z lesa, 1 cibule, petrželka, pepř, mletý kmín, 3-4 vejce, 300 ml mléka, máslo (popř. olej nebo hera).Houbová žemlovka krok za krokem:
Zemlbába s houbami, foto med |
- Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na omastku. Přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, sůl a koření a dusíme, dokud se neodpaří všechna tekutina.
- Zapékací misku nebo pekáček silně vymažeme změklým máslem.
- Veky nakrájíme na plátky, namáčíme do mléka s rozkloktanými vejci a klademe těsně vedle sebe na dno pekáčku. Poté namočenými plátky veky vyložíme i stěny, takže vznikne jakési korýtko.
- Toto korýtko naplníme dušenými houbami, které zaklopíme dalšími plátky máčené veky. Zbytek mléka s vejci nalijeme na povrch.
- Poklademe plátky másla a upečeme v předehřáté troubě na 180-190 °C asi půl hodiny.
- Naporcovanou houbovou žemlovku podáváme teplou, na talíři ji ozdobíme petrželkou nebo snítkou tymiánu.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat