úterý 20. února 2018

Rizoto z černé rýže

Rizoto z černé rýže, foto med

Černá rýže je superpotravina černo fialové barvy, která v černé vrstvě obsahuje vitamíny E, B1, B2, B9, vlákninu, proteiny, sacharidy, zinek, vápník, fosfor, železo, antioxidanty, esenciální aminokyseliny. Má léčivé účinky – pozitivně působí na játra, ledviny a žaludek, prospívá při srdečních chorobách, působí protizánětlivě, snižuje cholesterol a mnoho dalších.

Ingredience pro recept Rizoto z černé rýže:

300 g černé rýže, kterou předem namočíme do studené vody (nejlépe přes noc), asi 300 g kuřecího nebo krůtího masa, cibule, olej, kousek másla, sůl, pepř, dobromysl-oregano, 150 g čerstvého nebo mrazeného hrášku s mrkví a kukuřicí, na posypání parmezán nebo jiný strouhaný sýr.

Rizoto z černé rýže krok za krokem:

  1. Na rozdíl od běžného rizota ZDE  bychom měli černou rýži namočit alespoň na 3 hodiny, lépe přes noc.
  2. Uvaříme rýži – 1 díl rýže, 2,5 dílu vody, sůl – vaříme doměkka, až se všechna voda vypaří.
  3. Očistíme a nakrájíme nadrobno cibuli, česnek utřeme se solí.
  4. Na oleji osmažíme cibulku, přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme, okořeníme a dusíme pod pokličkou do vyvaření tekutiny.
  5. Ke konci dušení přidáme mrazenou zeleninu, a ještě chvíli dusíme.
  6. Přidáme uvařenou černou rýži, kousek másla a dobře promícháme
  7. Rizoto z černé rýže nabereme do studenou vodou vypláchnuté naběračky, lžící trochu upěchujeme a na talíř vyklopíme úhledný kopeček. Ten posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme zelenou petrželkou nebo kouskem kapie.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: