pondělí 5. února 2018

Klasická mramorová bábovka

Klasická mramorová bábovka, foto med

Bábovku jako od babičky k nedělní snídani s kakaem nebo ke kávičce značí, že celý den bude báječný. Na tento moučník potřebujeme bábovkovou formu.

Ingredience pro recept Klasická mramorová bábovka:

4 vejce, 1 lžíce horké vody, 300 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 sáček prášku do pečiva, 150 ml oleje, 2 lžíce kakaa, máslo (olej) a mouka na vysypání formy.

Klasická mramorová bábovka krok za krokem:

  1. Vymažeme formu a vysypeme ji hrubou moukou.
  2. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem, horkou vodou a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme olej a znovu třeme.
  3. Ušleháme sníh z bílků s přidáním špetičky soli.
  4. Promísíme odváženou moukou s práškem do pečiva a střídavě se sněhem vmícháváme do žloutků.
  5. Do méně než poloviny těsta opatrně vmícháme kakao tak, aby zbytek těsta zůstal světlý.
  6. Dvoubarevné těsto lijeme do formy tak, aby tekly obě barvy současně a zároveň pootáčíme formou, aby byla naplněná rovnoměrně.
  7. V předehřáté troubě na 180 °C pečeme necelou hodinu. Před koncem provedeme zkoušku špejlí, kterou zapíchneme do bábovky. Zůstane-li čistá, je upečená. Nalepí-li se na ni těsto, musíme v pečení ještě pokračovat.
  8. Klasická mramorová bábovka báječně chutná s dobrým kakaem, horkou čokoládou, kávou se smetanou nebo čajem s medem.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: