Klasická mramorová bábovka, foto med |
Bábovku jako od babičky k nedělní snídani s kakaem nebo ke kávičce značí, že celý den bude báječný. Na tento moučník potřebujeme bábovkovou formu.
Ingredience pro recept Klasická mramorová bábovka:
4 vejce, 1 lžíce horké vody, 300 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 sáček prášku do pečiva, 150 ml oleje, 2 lžíce kakaa, máslo (olej) a mouka na vysypání formy.Klasická mramorová bábovka krok za krokem:
- Vymažeme formu a vysypeme ji hrubou moukou.
- Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem, horkou vodou a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme olej a znovu třeme.
- Ušleháme sníh z bílků s přidáním špetičky soli.
- Promísíme odváženou moukou s práškem do pečiva a střídavě se sněhem vmícháváme do žloutků.
- Do méně než poloviny těsta opatrně vmícháme kakao tak, aby zbytek těsta zůstal světlý.
- Dvoubarevné těsto lijeme do formy tak, aby tekly obě barvy současně a zároveň pootáčíme formou, aby byla naplněná rovnoměrně.
- V předehřáté troubě na 180 °C pečeme necelou hodinu. Před koncem provedeme zkoušku špejlí, kterou zapíchneme do bábovky. Zůstane-li čistá, je upečená. Nalepí-li se na ni těsto, musíme v pečení ještě pokračovat.
- Klasická mramorová bábovka báječně chutná s dobrým kakaem, horkou čokoládou, kávou se smetanou nebo čajem s medem.
Žádné komentáře:
Okomentovat