|
Zelňáky s česnekem a škvarky, foto med |
Zelňáky se dělají kynuté, nekynuté, pečené i smažené. Tentokrát si upečeme kynuté. Zelňáky se tradičně pekly v období Masopustu, ale bez škvarků. Se škvarky či vyškvařenou slaninou jsou skvělé kdykoliv, nejlépe k pivu nebo vínu.
Ingredience pro recept Zelňáky s česnekem a škvarky:
500 g hladké mouky, 500 g kyselého zelí, 50 g sádla a 50 g škvarků (nebo vyškvařený špek), 200 ml mléka, 1/2 kostky droždí (nebo pytlík sušeného), 1 vejce, sůl, pepř a kmín, 1 uvařený brambor. Na potření 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku a trochu máku.
Zelňáky s česnekem a škvarky krok za krokem:
|
Zelňáky, foto med |
- Z droždí a mléka necháme vykynout kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, kmín a pepř, vlijeme vykynutý kvásek, vejce, sádlo a nastrouhaný vařený brambor a vypracujeme hladké těsto.
- Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a nakrájíme ho nadrobno.
- Zelí a škvarky zapracujeme do těsta, které pak necháme vykynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto rozdělíme na přibližně stejně velké kousky, které vytvarujeme do ploché (asi palec vysoké) buchty.
- Zelňáky klademe na plech vyložený papírem na pečení, a necháte ještě alespoň dvacet minut kynout.
- Česnek utřeme se solí a smícháme ho s olejem. Polovinou této směsi potřeme zelňáky a trochu je posypeme mákem.
- Upečeme dozlatova v troubě na 180 °C a hned, jak pečivo vytáhneme z trouby, ho ještě jednou potřeme česnekovým olejem.
- Zelňáky s česnekem a škvarky necháme vychladnout nejlépe na mřížce a podáváme.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat