pátek 16. února 2018

Zelňáky s česnekem a škvarky


Zelňáky se dělají kynuté, nekynuté, pečené i smažené. Tentokrát si upečeme kynuté.  Zelňáky se tradičně pekly v období Masopustu, ale bez škvarků. Se škvarky či vyškvařenou slaninou jsou skvělé kdykoliv, nejlépe k pivu nebo vínu. 


Ingredience pro recept Zelňáky s česnekem a škvarky:

500 g hladké mouky, 500 g kyselého zelí, 50 g sádla a 50 g škvarků (nebo vyškvařený špek), 200 ml mléka, 1/2 kostky droždí (nebo pytlík sušeného), 1 vejce, sůl, pepř a kmín, 1 uvařený brambor. Na potření 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku a trochu máku.

Zelňáky s česnekem a škvarky krok za krokem:

1. Z droždí a mléka necháme vykynout kvásek.

2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, kmín a pepř, vlijeme vykynutý kvásek, vejce, sádlo a nastrouhaný vařený brambor a vypracujeme hladké těsto.

3. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a nakrájíme ho nadrobno.

4. Zelí a škvarky zapracujeme do těsta, které pak necháme vykynout na teplém místě.

5. Vykynuté těsto rozdělíme na přibližně stejně velké kousky, které vytvarujeme do ploché (asi palec vysoké) buchty.

6. Zelňáky klademe na plech vyložený papírem na pečení, a necháte ještě alespoň dvacet minut kynout.

7. Česnek utřeme se solí a smícháme ho s olejem. Polovinou této směsi potřeme zelňáky a trochu je posypeme mákem.

8. Upečeme dozlatova v troubě na 180 °C a hned, jak pečivo vytáhneme z trouby, ho ještě jednou potřeme česnekovým olejem.

9. Zelňáky s česnekem a škvarky necháme vychladnout nejlépe na mřížce a podáváme.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: