neděle 29. září 2024

Langoše

 

Langoše, foto med

Mládež i děti vesměs milují jídla, jakými je pizza nebo langoše. Ty si dávají s česnekem, kečupem a sýrem. Anebo je konzumují nasladko. Tak jim udělejme radost a překvapme je křupavými domácími langoši.


Ingredience pro recept Langoše:

500 g hladké mouky, 300-400 ml mléka, 40 g kvasnic, špetka cukru, špetka soli, olej na smažení, česnek, kečup, strouhaný sýr


Langoše krok za krokem:

  1. Těsto na langoše, foto med
    Kvasnice rozdrobíme do trochy vlažného mléka s cukrem a necháme vyběhnout. 
  2. Přidáme kvásek k prosáté mouce, dolejeme mléko podle potřeby, sůl a vypracujeme hladké těsto. Pro nadýchanější langoše můžeme mléko nahradit bílým jogurtem. 
  3. Pokud těsto lepí, přidáme trochu mouky, pokud je příliš tuhé, dolijeme vlažné mléko. 
  4. Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 30 minut kynout.
  5. Vál poprášíme moukou a vyklopíme na něj vykynuté těsto. Odkrajujeme z něj kousky, z nichž vytvarujeme bochánky. Necháme je na pomoučeném vále zakryté utěrkou ještě 15 minut kynout.
  6. Na pánvi necháme rozehřát vyšší vrstvu oleje. 
  7. Z vykynutých bochánků tvarujeme placky roztažením do stran a vkládáme do vroucího oleje. 
  8. Langoš, foto med
    Smažíme v hlubokém oleji dozlatova z obou stran. Olej musí být vroucí pro to, aby do těsta nenasákl a langoš krásně křupal.
  9. Hotové langoše klademe na ubrousky, které odsají přebytečný olej.  
  10. Utřeme česnek a smícháme ho s olejem tak, aby šel na langoše natírat.
  11. Horké langoše potřeme česnekem a kečupem. Nakonec je posypeme strouhaným sýrem.
  12. Langoše můžeme jíst i nasladko, například je potřeme povidly a posypeme strouhaným tvarohem nebo mletým mákem s cukrem. 

Dobrou chuť!



Žádné komentáře: