čtvrtek 26. září 2024

Mátový sirup

 

Mátový sirup, foto med


Limonáda z mátového sirupu nás příjemně osvěží. Máme-li dostatečnou úrodu máty, snadno si ho připravíme. Kromě do limonády můžeme sirup s úspěchem využít i při přípravě Mojita a dalších míchaných alkoholických koktejlů.


Ingredience pro recept Mátový sirup:

3 hrsti lístků Máty, nejlépe peprné, 2 l vody, 2 kg cukru, šťáva z pěti citronů nebo 20 g kyseliny citronové. 


Mátový sirup krok za krokem:

  1. Nerezový hrnec naplníme studenou vodou, do které ponoříme pomačkané listy máty. Necháme zakryté louhovat nejméně 24 hodin.
  2. Ochucenou vodu přecedíme přes hustý plastový cedník, případně pře pláténko a důkladně vyždímáme.
  3. Tekutinu pomalu zahříváme a postupně přidáváme cukr. Kyselinu citronovou dáváme rovnou s cukrem, citronovou šťávu až ke konci.
  4. Zahříváme jen do rozpuštění cukru – nevaříme. 
  5. Horkou šťávu nalijeme do čistých a vypařených lahví a uzavřeme šroubovacím víčkem nebo špuntem. 
  6. Mátový sirup uchováváme v chladnu, průběžně ho používáme ředěný vodou k přípravě osvěžující limonády, nebo ho přidáváme do mojita.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: