čtvrtek 19. září 2024

Borůvkové knedlíky

 

Borůvkové knedlíky, foto med

Oblíbeným sezónním jídlem jsou ovocné knedlíky. Kynuté se plní zpravidla drobným ovocem, jakým jsou jahody, ostružiny nebo borůvky. Právě borůvkové jsou nejvyhledávanější. Zvládneme-li podle návodu připravit kynuté těsto, máme vyhráno, zbývá jen zabalit do něj borůvky a uvařit je.

Pokud se nám nechce balit borůvky do knedlíků, můžeme z těsta uvařit noky, a ty polít borůvkovým žahourem. Nejlepší jsou ale naplněné, a ještě polité žahourem.


Ingredience pro recept Borůvkové knedlíky:

Těsto: 350 g hrubé mouky, 20 g kvasnic, podle potřeby 200-250 ml vlažného mléka, lžíce cukru, 2 žloutky, kousek měkkého másla, špetka soli.

Náplň: 400 g borůvek lehce prosypaných cukrem.

Na knedlíky: strouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr a přepuštěné máslo;

Žahour - borůvková omáčka: 200 ml borůvek, lžíci másla, dvě lžíce smetany, cukr, skořice, lžička škrobu.  


Borůvkové knedlíky krok za krokem:

  1. Připravíme si kynuté těsto tak, že nejprve utřeme kvasnice s cukrem. Pak přidáme polovinu mléka a lžíci mouky, promícháme a kvásek necháme vzkypět asi čtvrt hodiny.
  2. Do mísy s prosátou moukou a špetkou soli nalijeme vzešlý kvásek a žloutky rozmíchané v mléce. 
  3. Ručně nebo v robotu vymícháme těsto. Podle potřeby doléváme mléko s máslem.
  4. Když se těsto nelepí na vařečku ani na stěny, poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut. 
  5. Propláchnuté borůvky promícháme s malým množstvím krupicového cukru.
  6. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme na stejně velké kousky.
  7. Vytvarujeme z nich placičky. Každou placičku uchopíme do dlaně, kde z ní uděláme jakousi mističku, kterou naplníme borůvkami. Stahujeme a přimačkáváme protilehlé konce těsta přes borůvky, až je zcela zabalíme. Hladkou stranou nahoru je necháme na pomoučněném vále ještě čtvrt hodiny kynout.
  8. Do velkého hrnce dáme vařit vodu s přidáním soli a několika kapek oleje.
  9. Necháme rozpustit máslo na přelití, nastrouháme tvaroh a případně si uděláme žahour – borůvky s máslem, cukrem, skořicí a lžičkou škrobu rozvaříme a vmícháme smetanu.
  10.  Do vroucí vody vkládáme knedlíky, které v polovině varu opatrně obrátíme. Vaříme je podle velikosti 5-8 minut.
  11. Knedlíky vytáhneme z vody a ihned několikrát propíchneme vidličkou, aby se nesrazily.
  12. Borůvkové knedlíky na talíři posypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a přelijeme máslem. A případně i žahourem.

Dobrou chuť


Žádné komentáře: