Borůvkové knedlíky, foto med |
Oblíbeným sezónním jídlem jsou ovocné knedlíky. Kynuté se plní zpravidla drobným ovocem, jakým jsou jahody, ostružiny nebo borůvky. Právě borůvkové jsou nejvyhledávanější. Zvládneme-li podle návodu připravit kynuté těsto, máme vyhráno, zbývá jen zabalit do něj borůvky a uvařit je.
Pokud se nám nechce balit borůvky do knedlíků, můžeme z těsta uvařit noky, a ty polít borůvkovým žahourem. Nejlepší jsou ale naplněné, a ještě polité žahourem.
Ingredience pro recept Borůvkové knedlíky:
Těsto: 350 g hrubé mouky, 20 g kvasnic, podle potřeby 200-250 ml vlažného mléka, lžíce cukru, 2 žloutky, kousek měkkého másla, špetka soli.
Náplň: 400 g borůvek lehce prosypaných cukrem.
Na knedlíky: strouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr a přepuštěné máslo;
Žahour - borůvková omáčka: 200 ml borůvek, lžíci másla, dvě lžíce smetany, cukr, skořice, lžička škrobu.
Borůvkové knedlíky krok za krokem:
- Připravíme si kynuté těsto tak, že nejprve utřeme kvasnice s cukrem. Pak přidáme polovinu mléka a lžíci mouky, promícháme a kvásek necháme vzkypět asi čtvrt hodiny.
- Do mísy s prosátou moukou a špetkou soli nalijeme vzešlý kvásek a žloutky rozmíchané v mléce.
- Ručně nebo v robotu vymícháme těsto. Podle potřeby doléváme mléko s máslem.
- Když se těsto nelepí na vařečku ani na stěny, poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut.
- Propláchnuté borůvky promícháme s malým množstvím krupicového cukru.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme na stejně velké kousky.
- Vytvarujeme z nich placičky. Každou placičku uchopíme do dlaně, kde z ní uděláme jakousi mističku, kterou naplníme borůvkami. Stahujeme a přimačkáváme protilehlé konce těsta přes borůvky, až je zcela zabalíme. Hladkou stranou nahoru je necháme na pomoučněném vále ještě čtvrt hodiny kynout.
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu s přidáním soli a několika kapek oleje.
- Necháme rozpustit máslo na přelití, nastrouháme tvaroh a případně si uděláme žahour – borůvky s máslem, cukrem, skořicí a lžičkou škrobu rozvaříme a vmícháme smetanu.
- Do vroucí vody vkládáme knedlíky, které v polovině varu opatrně obrátíme. Vaříme je podle velikosti 5-8 minut.
- Knedlíky vytáhneme z vody a ihned několikrát propíchneme vidličkou, aby se nesrazily.
- Borůvkové knedlíky na talíři posypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a přelijeme máslem. A případně i žahourem.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat