pondělí 23. září 2024

Borůvkový mřížkový koláč

 

Mřížkový koláč s borůvkami, foto Eva

Oblíbený borůvkový koláč připravíme nejlépe z lesních borůvek, ale jde to i z borůvek kanadských nebo z tzv. indiánských borůvek z Muchovníku olšolistého. Mřížka z těsta koláč nejen dekoruje, ale zabrání vysušování borůvek při pečení.

Ingredience pro recept Borůvkový mřížkový koláč:

Těsto: 250 g polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru, 100 g másla (hery), 2 žloutky, 1/2 prášku do pečiva, 3 lžíce mléka, špetka soli.

Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 50 g cukru, vanilkový cukr, lžíce rumu, borůvky asi 150 g.


Borůvkový mřížkový koláč krok za krokem:

  1. Prosátou mouku smícháme v míse s práškem do pečiva a přidáme změklé máslo, žloutky, cukr, sůl a mléko. Vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do potravinářské fólie nebo ho dáme mezi dva talíře a necháme hodinu odpočinout v chladničce.
  2. Mezitím utřeme tvaroh s cukry a rumem dohladka.
  3. Těsto rozdělíme na 1/3 a 2/3. 2/3 rozválíme do koláčové formy. Třetinu také rozválíme a rádlem nakrájíme na stejné proužky.
  4. Na těsto ve formě rozetřeme tvaroh a poklademe ho borůvkami.
  5. Z proužků těsta vyrobíme na koláči úhlednou mřížku.
  6. Koláč vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme asi půl hodiny.
  7. Borůvkový mřížkový koláč necháme vychladnout, lehce ho pocukrujeme, nakrájíme a podáváme.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: