pátek 16. srpna 2013

Borůvkový koláč z kynutého těsta

Borůvkový koláč z kynutého těsta, foto med

Když je sezona borůvek, málokdo odolá, aby si neudělal borůvkový koláč. Je totiž skvělý! Můžeme použít i borůvky kompotované nebo mrazené.

Ingredience pro recept Borůvkový koláč z kynutého těsta:

Těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 vejce, 100 g cukru, 100 g margarínu nebo sádla, 20 g droždí (½ kostky), špetka soli.
Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 100 ml zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru. ½ litru borůvek.

Borůvkový koláč z kynutého těsta krok za krokem:

Borůvkový koláč, foto med

  1. Z vlažného mléka, kvasnic a špetky cukru necháme vykynout kvásek.
  2. Prosejeme mouku, přidáme cukr, vlažný rozpuštěný tuk, vejce, sůl a vykynutý kvásek.
  3. Zaděláme hladké těsto, které se nelepí na stěny ani na vařečku. Překryjeme ho čistou utěrkou a dáme kynout na teplo.
  4. Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a cukrem.
  5. Vykynuté těsto rozválíme do koláčové formy (není-li teflonová nebo silikonová, vymažeme ji. Trochu zdvihneme okraje.
  6. Na koláč rozprostřeme tvaroh a na něj pravidelně rozmístíme borůvky.
  7. Pečeme v troubě při 180 °C 40 minut.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: