Bazalka v oleji, foto med |
Máme-li slušnou úrodu bazalky, většinou ji nestačíme všechnu spotřebovat. Sušíme
ji, vyrábíme pesto, ale také ji můžeme naložit do olivového oleje a zachovat tak
její chuť i barvu. Naloženou bazalku přidáváme do omáček na těstoviny, při
úpravě zvěřiny a luštěnin. Ochucený olej pak využijeme na dochucení zeleninových
salátů.
Bazalka
je silně aromatická, obsahuje třísloviny a silice estragol a linalol. Sušením
však ztrácí svou typickou vůni, po zmrazení získá blátivou konzistenci, proto ji
raději konzervujeme olejem.
Ingredience pro recept Bazalka v oleji:
Otrhané listy bazalky, olivový olej, špetka soli. A skleničky vypařené vařící vodou, stejně tak i víčka.
Bazalka v oleji krok za krokem:
Bazalka pravá, foto med - Listy bazalky omyjeme a pečlivě osušíme.
- Do sterilizované menší skleničky střídavě dáváme vrstvy listů, mezi které nasypeme špetičku soli.
- Když skleničku naplníme, nalijeme do ní olivový olej nejlépe lisovaný za studena. Ale kdo he nemá rád, může použít i jiný druh oleje.
- Když je všechny bazalka pod hladinou a žádný lístek nevykukuje, skleničku zavíčkujeme.
- Uchováváme na chladném tmavém místě. Měla by vydržet minimálně půl roku.
- Trvanlivost bazalky v oleji prodloužíme přidáním citronové šťávy do oleje.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat