úterý 12. listopadu 2024

Chlebíčková veka

 

Chlebíčková veka, foto med

Domácí chlebíčková veka je nejlepší podklad pro výrobu oblíbených chlebíčků. Děláme ji z kynutého těsta, podobného jako na housky a rohlíky. Z uvedeného množství budeme mít dvě standardně velké veky.

Ingredience pro recept Chlebíčková veka:

500 hladké mouky, podle potřeby asi 500 ml mléka, půl kostky (20 g) droždí, lžička cukru, 2 lžičky soli, 4 lžíce oleje, vejce na potření.

Chlebíčková veka krok za krokem:

Veka na chlebíčky, foto med
  1. Z 200 ml vlažného mléka, lžíce mouky, lžičky cukru a droždí umícháme kvásek a necháme ho vykynout.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek a ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto.
  3. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout téměř hodinu.
  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme ho na dva díly. 
  5. Z každého dílu vyválíme placku, kterou srolujeme a vytvarujeme z ní veku.
  6. Veky položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě půl hodiny kynout.
  7. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
  8. Poté ve potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi půl hodiny dozlatova.
  9. Vychladlou chlebíčkovou veku nakrájíme na plátky a namažeme je oblíbenou pomazánkou a dozdobíme.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: