Chlebíčková veka, foto med |
Domácí chlebíčková veka je nejlepší podklad pro výrobu oblíbených chlebíčků. Děláme ji z kynutého těsta, podobného jako na housky a rohlíky. Z uvedeného množství budeme mít dvě standardně velké veky.
Ingredience pro recept Chlebíčková veka:
500 hladké mouky, podle potřeby asi 500 ml mléka, půl kostky (20 g) droždí, lžička cukru, 2 lžičky soli, 4 lžíce oleje, vejce na potření.
Chlebíčková veka krok za krokem:
- Z 200 ml vlažného mléka, lžíce mouky, lžičky cukru a droždí umícháme kvásek a necháme ho vykynout.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek a ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto.
- Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout téměř hodinu.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme ho na dva díly.
- Z každého dílu vyválíme placku, kterou srolujeme a vytvarujeme z ní veku.
- Veky položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě půl hodiny kynout.
- Troubu rozehřejeme na 200 °C.
- Poté ve potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi půl hodiny dozlatova.
- Vychladlou chlebíčkovou veku nakrájíme na plátky a namažeme je oblíbenou pomazánkou a dozdobíme.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat