neděle 3. listopadu 2024

Bramborová slaná buchta

Bramborová slaná buchta, foto med

 Bramborová buchta je v podstatě takový bezmasý bác vhodný i pro vegetariány. Neobsahuje totiž žádné maso, škvarky ani živočišné tuky. Podáváme ho jako samostatný pokrm, k němuž přidáme zeleninový salát, nebo ji přikusujeme k polévkám místo pečiva.

Ingredience pro recept Bramborová slaná buchta:

500 g brambor, 500 g polohrubé mouky, 42 g droždí, 250 ml mléka, 100 ml oleje, sůl, pepř, lžička mletého kmínu, hrst rozemnuté majoránky, 2 stroužky česneku, 2 ks žloutky (nejsou nezbytné).

Bramborová slaná buchta krok za krokem:

Bramborová buchta, foto med

  1. Omyté a oškrábané brambory nastrouháme na hrubém struhadle. Osolíme je, promícháme a necháme asi půl hodiny odstát.
  2. Mezitím si vymastíme a strouhankou vysypeme pekáček.
  3. Do mísy prosejeme mouku. Rozdrobíme do ní kvasnice, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzkypět.
  4. Přidáme sůl, žloutky a vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě.
  5. Brambory scedíme a zbavíme je vody, kterou pustily. Přidáme majoránku, kmín, pepř a rozmícháme.
  6. Oloupeme a utřeme česnek. Přidáme ho spolu se strouhanými bramborami a olejem do těsta. Dobře promícháte a necháme zakryté kynout ještě půl hodiny.
  7. Poté těsto nalijeme do pekáčku a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi půl hodiny. 
  8. Bramborová slaná buchta bude pěkně lesklá, když ji ještě horkou potřeme vodou. Nakrájíme na kousky a podáváme horké, ale jsou dobré i studené.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: