sobota 30. listopadu 2013

Bramborový slaný koláč Bác

Bramborový slaný koláč Bác, foto med

Někdo tomuto koláči, chuťově podobnému bramboráku, říká Bác, někdo Báč a někdo dokonce Bacz v domnění, že jde o maďarské jídlo. Nejde. Zdá se, že s původní přípravou přišli lidé na území kolem pohoří Brd a přibližně od Příbrami po Jižní Čechy. Bramborový koláč Bác je na povrchu křupavý u uvnitř jemně mazlavý, obalený nemletým mákem a uvnitř s kousky uzeného.

Ingredience pro recept Bramborový slaný koláč Bác:

500 g vařených brambor, 500 s syrových brambor, 500 g hladké mouky, 1 vejce, půl litru mléka, 40 g droždí, 2-3 stroužky česneku, hrst majoránky, pepř, sůl, nejméně 100 g uzeného masa (čím víc, tím líp), kousek sádla, mák 

Bramborový slaný koláč Bác krok za krokem:


Bác, foto med

  1. Polovinu brambor uvaříme ve slupce a oloupeme. Druhou polovinu oškrábeme.
  2. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a rozmícháme se špetkou mouky. Na teplém místě necháme vykynout.
  3. Do mísy nastrouháme na jemném struhadle všechny brambory.
  4. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce a zaháleje kváskem.
  5. Oloupeme a se solí utřeme česnek a přidáme k těstu. Také rozemnutou majoránku, pepř a případně ještě sůl. Vypracujeme řidší těsto.
  6. Nakrájíme na kousky uzené maso (může být i obrané z žeber) a vmícháme do těsta. Necháme ještě půl hodiny kynout.
  7. Pekáč vymastíme sádlem a vysypeme mákem.
  8. Vlijeme těsto a posypeme mákem.
  9. Pečeme v troubě na 190 °C asi 40 minut, dokud se nevytvoří zlatohnědá křupavá kůrčička.
  10. Bramborový slaný koláč Bác podáváme buď horký, anebo vychladlý.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: