pondělí 25. listopadu 2013

Domácí lučina z jogurtu

Domácí lučina z jogurtu, foto med

Domácí lučina je v podstatě jogurtový sýr Labneh. A není nic jednoduššího, než si takový sýr doma vyrobit. V ledničce nám vydrží asi tak týden, většinou se po něm ale „jen zapráší“.

Ingredience pro recept Domácí lučina z jogurtu:

500 ml jogurtu (my použili domácí – ZDE , ale lze koupit třeba velký kelímek jogurtu typu Hollandia apod.), malý kelímek zakysané smetany, 1 čajová lžička soli. Možná bude vhodnější toho množství surovin zdvojnásobit.

Domácí lučina z jogurtu krok za krokem:


Příprava lučiny, foto med

  1. Smícháme jogurt se zakysanou smetanou a solí.
  2. Připravíme si vhodnou nádobu, například uzavíratelnou dózu (sklenici, vyšší misku…), do které vložíme cedník a přes něj ubrousek nebo utěrku (neškrobenou).
  3. Směs nalijeme do ubrousku. Pod ním musí zůstat dostatečný prostor, aby měla syrovátka kam vykapávat.
  4. Cedník odstraníme a cípy ubrousku volně přichytíme víkem nebo gumičkou. Takto dózu dáme do ledničky do druhého dne vykapat.
  5. Druhý den vybalíme z ubrousku, přendáme do vhodné nádoby a rovnou můžeme mazat na krajíce chleba nebo pečivo.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: