čtvrtek 28. listopadu 2013

Medovník

Medovník, foto med 

Medovník má podle původní staročeské receptury jemnou chuť medových plátků spojených dvěma druhy krému. Přestože neobsahuje žádné konzervační látky, bylo možné ho skladovat v chladnu až tři týdny. Vyrábí se ze samých zdraví prospěšných látek, jakým jsou med, mléko a ořechy. Opravdu velký medovník se skládá z 6-7 plátů korpusu. Lze samozřejmě udělat menší z poloviční dávky.

Ingredience pro recept Medovník: 

Těsto: 900 g hladké mouky, 400 g cukru, 2 vejce, 200 g Hery (másla), 340 g medu, 5 PL mléka, 2 lžičky jedlé sody.
Krém 1: 1 Salko (sladké mléko v konzervě), 250 g másla, 200 g mletých vlašských ořechů, rum podle chuti.
Krém 2 (nemusí být, slouží k odlehčení té opravdu sladké a syté masy): 1 zakysaná smetana, 1 lžíce cukru moučky.

Medovník krok za krokem:


Medovník, foto med

  1. Plechovku kondenzovaného mléka ponoříme do hrnce s vodou a dvě hodiny ji vaříme. Výsledkem je mléčný karamel. Plechovku nesmíme otevřít horkou! Necháme ji zcela vychladnout.
  2. Do většího hrnce s vodou ponoříme menší hrnec tak, aby se jeho dno nedotýkalo hladiny vody. Vodu pozvolna vaříme, aby se stále tvořila pára. V tomto parním hrnci necháme nejprve rozpustit Heru, k níž pak přidáváme postupně mléko, med, vejce, sodu, cukr a ručním šlehačem nastaveným na nejvyšší stupeň šleháme 10 – 15 minut.
  3. Do mísy prosejeme hladkou mouku a do ní nalijeme medovou hmotu. Nejlépe to jde v pekárně na chleba. Pokud ji nemáme, zapracujeme mouku do hmoty nejprve vařečkou a pak rukama.
  4. Hotové těsto rozdělíme na 6 dílů. Každý zabalíme do potravinářské fólie, aby nevyschl.
  5. Máme-li horkovzdušnou troubu a dostatek pečících plechů, můžeme péct až tři pláty najednou. Jinak pečeme po jednom. Každý plát se peče při teplotě 170 °C asi 8 minut. Plechy vyložíme teflonovou nebo silikonovou podložku, případně papírem na pečení.
  6. Každý díl postupně vyválíme, podle formy na dort nebo velké poklice vykrojíme kruh. Položíme na plech a propícháme vidličkou, aby se nenafoukl. Všechny placky postupně upečeme. Ještě horké je opět podle poklice zarovnáme a odřezky si schováme.
  7. Vychladlé zkaramelizované Salko a změklé máslo šleháme elektrickou metlou do pěny. Přidáme rum a mleté ořechy. Krém je hotov. Můžeme ho použít na celý dort nebo ho střídat se zakysanou smetanou, do níž jsme vmíchali trochu cukru.
  8. Každý plát namažeme tence krémem a klademe jeden na druhý.
  9. Odřezky z placek rozdrtíme na malé drobečky – budeme jimi sypat povrch a boky dortu.
  10. Krémem potřeme boky dortu a ihned je posypeme drobky. Teprve pak namažeme povrch dortu a i ten posypeme.
  11. Hotový medovník dáme uležet pod poklopem nebo přikrytý fólií nejméně na 24 hodin do ledničky.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: