Cuketový bác, foto med |
Bác je slaná buchta většinou z brambor, ale není důvod neudělat si ho z cukety – bude jemnější. Je tím chutnější, čím víc uzeného dodáme. Místo uzeného ale lze použít i škvarky, anebo – což ocení zejména vegetariáni – dušené houby.
Ingredience pro recept Cuketový bác:
500 g oloupané nahrubo nastrouhané cukety, 100 ml mléka, 50 g droždí, hrubá mouka na zahuštění, 3 vejce, 3-5 stroužků česneku, mletý pepř, majoránka, sůl, 150 – 250 g uzeného masa (salámu, škvarků, hub), sádlo nebo olej, mák.
Cuketový bác krok za krokem:
- Oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme cuketu.
- Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a necháme vykynout.
- K cuketě přidáme sůl, pepř, utřený česnek, rozemnutou majoránku, vejce, kvásek a tolik mouky, aby těsto mělo podobnou hustotu, jako když děláme bramboráky.
- Uzené maso nakrájíme na kostičky a promícháme s těstem.
- Vymastíme pekáč sádlem a správně ho máme vysypat i mákem (nemáme-li ho, nedáme).
- Rozprostřeme těsto do pekáče, také ho můžeme posypat mákem a upečeme v troubě na 180 – 190 °C tak, aby vznikla kůrčička.
- Cuketový bác podáváme horký i studený, jako přílohu můžeme přidat zeleninový salát.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat