Jablkový koláč se šlehačkou, foto med |
Z jablek si můžeme si upéct lahodný jablkový koláč, který ozdobíme šlehačkou.
Ingredience pro recept Jablkový koláč se šlehačkou:
Těsto:400 g hladké mouky, 100 g Hery nebo jiného tuku, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, 100 g moučkového cukru, 3 lžíce mléka. Náplň: 1 kg jablek, vanilkový cukr. Zdobení: šlehačka, ztužovač šlehačkyJablkový koláč se šlehačkou krok za krokem:
- Na vál prosejeme mouku, smícháme ji s práškem do pečiva, uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce. Přidáme mléko, změklý tuk a cukr a rukama vypracujeme těsto.
- Jablka oloupeme nebo jen omyjeme, vykrojíme jádřinec a nahrubo nastrouháme. Promícháme s vanilkovým cukrem.
- Těsto rozdělíme na dva stejné díly, které rozválíme na dvě placky velikosti plechu, na kterém koláč budeme péct.
- Jednu placku položíme na plech, který vymažeme nebo na něj položíme silikon či teflon. Placku propícháme vidličkou, aby se těsto nenafouklo.
- Na placku rozestřeme strouhaná jablka v stejnoměrné vrstvě.
- Druhou plackou jablka přiklopíme a trochu utěsníme. Opět propícháme vidličkou.
- Jablkový koláč upečeme v troubě rozehřáté na 180 °C do růžova (asi 20 minut).
- Ušleháme s přidáním ztužovače tuhou šlehačku, podle chuti ji dosladíme.
- Vychladlý koláč nakrájíme na řezy, každý ozdobíme šlehačkou a podáváme.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat