středa 2. října 2013

Hrušková žemlovka


Křupavá žemlovka neboli zemlbába s hruškami je sladké jídlo, které si zamilujete.Máte-li navíc hrušky z vlastní zahrádky, přijde vás tento oběd nebo večeře na pár korun.


Ingredience pro recept Hrušková žemlovka:

1 veka, 250 ml mléka, 1-2 vejce, 3 větší hrušky, 80 g másla (Hery), 50 g rozinek, cukr, skořice, citrónová kůra i šťáva.

Hrušková žemlovka krok za krokem:

1. Veku nejlépe 1-2 dny starou nakrájíme na plátky, které máčíme v mléku.

2. Hrušky oloupeme, vykrojíme jaderník a nakrájíme je na plátky nebo nahrubo nastrouháme. Zakápneme je citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Podle toho, jak jsou sladké, přidáme cukr (sladké nemusíme sladit vůbec) skořici, rozinky a nastrouhanou kůru z 1 citronu.

3. Vymastíme polovinou másla nebo Hery pekáček nebo zapékací misku. Na jeho dno v jedné vrstvě klademe jeden vedle druhého plátek máčené veky. Obložíme ještě stěny pekáčku. Vzniklý prostor vyplníme ochucenými hruškami.

4. Na hrušky klademe další máčené plátky veky v jedné vrstvě. 

5. Ve zbytku mléka rozšleháme vejce a žemlovku jimi zalijeme.

6. Navrch klademe plátky másla.

7. Pečeme v troubě na 180 °C asi 40 minut nebo tak, aby byl povrch zlatavý a křupavý.

8. Hruškovou žemlovku naporcujeme a na talířích poprášíme moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: