Halušky strapačky s brynzou a se zelím, foto med |
Slovenskou specialitou jsou oblíbené halušky z bramborového těsta. Řídké těsto se protlačuje speciálním sítem, nebo se do vroucí vody odsekává nožem z prkénka, na které je nanášíme. Podávají se nejčastěji s brynzou a vyškvařenou slaninou. Halušky se slaninou a se zelím se nazývají strapačky.
Ingredience pro recept Halušky strapačky s brynzou a se zelím:
Těsto: 300 g moučných brambor, 100 g polohrubé mouky, sůl.
Na posypání: brynza zředěná trochou smetany, vyškvařená slanina.
Příloha: kysané zelí, cibule, sádlo
Halušky strapačky s brynzou a se zelím krok za krokem:
- Omyté a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme a necháme je pustit vodu, kterou slijeme.
- Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zlehka ji osmahneme na sádle.
- Scedíme kysaného zelí v sáčku, pokrájíme na menší kousky a přidáme k cibuli.
- Zelí osolíme, okmínujeme, přisladíme (není nutné) a podlité trochou vody dusíme asi půl hodiny.
- Do většího hrnce dáme vařit vodu. Osolíme ji.
- K bramborám postupně přimícháme mouku. Jsou-li brambory málo moučnaté, přidáme i lžičku bramborového škrobu.
- Výsledné těsto má být husté o něco víc než těsto na bramborák.
- Brynzu rozmačkáme vidličkou a se smetanou a lžící horké vody utřeme.
- Vyškvaříme slaninu.
- Těsto naložíme do síta na halušky a vařečkou protlačujeme do vroucí vody.
- Halušky jsou uvařené, jakmile vyplavou na povrch. Scedíme je.
- Halušky strapačky podáváme se zelím, polité brynzou a vyškvařenou slaninou.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat