čtvrtek 31. října 2024

Halušky strapačky s brynzou a se zelím

Halušky strapačky s brynzou a se zelím, foto med

 Slovenskou specialitou jsou oblíbené halušky z bramborového těsta. Řídké těsto se protlačuje speciálním sítem, nebo se do vroucí vody odsekává nožem z prkénka, na které je nanášíme. Podávají se nejčastěji s brynzou a vyškvařenou slaninou. Halušky se slaninou a se zelím se nazývají strapačky. 

Ingredience pro recept Halušky strapačky s brynzou a se zelím:

Těsto: 300 g moučných brambor, 100 g polohrubé mouky, sůl. 

Na posypání: brynza zředěná trochou smetany, vyškvařená slanina.

Příloha: kysané zelí, cibule, sádlo

Halušky strapačky s brynzou a se zelím krok za krokem:


  1. Omyté a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme a necháme je pustit vodu, kterou slijeme. 
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zlehka ji osmahneme na sádle.
  3. Scedíme kysaného zelí v sáčku, pokrájíme na menší kousky a přidáme k cibuli. 
  4. Zelí osolíme, okmínujeme, přisladíme (není nutné) a podlité trochou vody dusíme asi půl hodiny. 
  5. Do většího hrnce dáme vařit vodu. Osolíme ji.
  6. K bramborám postupně přimícháme mouku. Jsou-li brambory málo moučnaté, přidáme i lžičku bramborového škrobu.
  7. Výsledné těsto má být husté o něco víc než těsto na bramborák.
  8. Brynzu rozmačkáme vidličkou a se smetanou a lžící horké vody utřeme.
  9. Vyškvaříme slaninu.
  10. Těsto naložíme do síta na halušky a vařečkou protlačujeme do vroucí vody.
  11. Halušky jsou uvařené, jakmile vyplavou na povrch. Scedíme je.
  12. Halušky strapačky podáváme se zelím, polité brynzou a vyškvařenou slaninou.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: