sobota 5. října 2024

Fazolové lusky na smetaně

 

Fazolové lusky na smetaně, foto med

Zelené i žluté chřestové fazolové lusky obsahují hodně vápníku, železa i vitamínů. Připravíme je na smetaně a podáváme je s vařeným bramborem a ztraceným nebo vařeným vejcem, nebo s knedlíkem. Místo čerstvých fazolek můžeme s úspěchem použít i mražené.

Ingredience pro recept Fazolové lusky na smetaně:

500 g fazolových lusků, 2 lžičky cukru, sůl, pepř, 2 lžíce mouky, 200 ml zeleninového vývaru, 250 ml kyselé smetany, šťáva z citronu, kopr nebo bazalka.


Fazolové lusky na smetaně krok za krokem:

  1. Fazolky se ztraceným vejcem, foto med
    Čerstvé fazolové lusky zbavíme vláken, opereme a nakrájíme na šikmé proužky. 
  2. Zalijeme je vařící vodou, jen aby byly potopeny, osolíme, osladíme a zakryté dusíme do měkka, asi 20 minut. 
  3. Poté slijeme a necháme okapat.
  4. Oloupeme a na másle necháme zesklovatět cibuli. Zasypeme ji moukou a připravíme si tak cibulovou jíšku.
  5. Podlijeme vývarem a za občasného míchání necháme 15 minut povařit.
  6. Přidáme uvařené fazolky, promícháme, přilijeme zakysanou smetanu.  
  7. Dochutíme citronovou šťávou a kořením.
  8. Fazolové lusky na smetaně podáváme s bramborem a vejcem (ztraceným, na hniličko, vařeným, volským okem) a vařeným bramborem nebo knedlíkem.  

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: