sobota 26. října 2024

Hrachová kaše s uzeným

 

Hrachová kaše s uzeným, foto med

Hrách je luštěnina s vysokou výživnou hodnotou. Má zejména vysoký obsah bílkovin, jejichž výživová hodnota se blíží hodnotě bílkovin masa. Proti nadýmaní stačí přidat do vody, v které vaříme hrách, bazalku, majoránku, saturejku či koriandr.

Ingredience pro recept Hrachová kaše s uzeným:

500 g hrachu, 2 bobkové listy, větvička saturejky, 2 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky, 120 ml mléka, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř, 1 cibule, 4 plátky uzeného masa.


Hrachová kaše s uzeným krok za krokem:

  1. Hrachová kaše, foto med

    Hrách několikrát propláchneme a přes noc namočíme do studené vody. 
  2. Druhý den doplníme vodu tak, aby byl hrách ponořený. Přidáme větvičku saturejky (bazalky nebo majoránky a bobkové listy a na mírném ohni vaříme doměkka.
  3. Z uvařeného hrachu vyjmeme koření, osolíme ho a rozmixujeme ponorným mixerem.
  4. Na pánvi rozpustíme sádlo a zpěněním mouky uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, krátce povaříme a přidáme hrách.
  5. Opepříme ho, rozemneme majoránku a zamícháme do něj utřený česnek.
  6. Na sádle osmažíme do zlatova na půlkolečka nakrájenou cibuli. 
  7. Plátky uzeného masa opečeme na pánvi.
  8. Hrachovou kaši na talíři ochutíme smaženou cibulkou, přidáme uzené maso a kyselou okurku nebo jinou nakládanou zeleninu. 

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: