úterý 29. října 2024

Rozpeky s mákem a švestkami

 

Rozpeky se švestkami a mákem, foto med

Švestky a mák jdou skvěle k sobě. V otevřených kynutých koláčích s názvem rozpeky rozpoutají chuťový koncert.  

Ingredience pro recept Rozpeky s mákem a švestkami:

Těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, ½ kostky droždí, 75 g krupicového cukru, 100 g másla, 2 žloutky, sůl 

Náplň: 1 kg vypeckovaných švestek, 200 g mletého máku, 75 g moučkového cukru 

Drobenka: 100 g hrubé mouky, 100 g cukru, 100 ml rozpuštěného másla, moučkový cukr na pocukrování.

Rozpeky s mákem a švestkami krok za krokem:

  1. Z droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíce cukru umícháme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. 
  2. Máslo utřeme se zbylým cukrem a žloutky do pěny. Přidáme mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek.
  3. Vypracujeme měkké těsto, poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi na 30 minut na teplé místě kynout. Mezitím smícháme mák s cukrem a vypeckujeme švestky.
  4. Na pomoučněném válu rozválíme vykynuté těsto na asi 0,5 cm vysoký́ plát. Rozkrájíme ho na čtverce 7x7 cm (podle velikosti švestek).
  5. Do středu každého čtverce položíme švestku, do které vložíme lžičku máku s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem. 
  6. Protilehlé okraje spojíme jako při přípravě šátečků a tak, aby náplň byla trochu vidět.
  7. Plechu vyložíme pečicím papírem a naklademe na něj rozpeky. Potřeme je rozehřátým máslem a posypeme drobenkou. Na plechu necháme ještě asi 20 minut kynout. 
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 35-40 minut dozlatova. Rozpeky s mákem a švestkami necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: