Rozpeky se švestkami a mákem, foto med |
Švestky a mák jdou skvěle k sobě. V otevřených kynutých koláčích s názvem rozpeky rozpoutají chuťový koncert.
Ingredience pro recept Rozpeky s mákem a švestkami:
Těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, ½ kostky droždí, 75 g krupicového cukru, 100 g másla, 2 žloutky, sůl
Náplň: 1 kg vypeckovaných švestek, 200 g mletého máku, 75 g moučkového cukru
Drobenka: 100 g hrubé mouky, 100 g cukru, 100 ml rozpuštěného másla, moučkový cukr na pocukrování.
Rozpeky s mákem a švestkami krok za krokem:
- Z droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíce cukru umícháme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít.
- Máslo utřeme se zbylým cukrem a žloutky do pěny. Přidáme mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek.
- Vypracujeme měkké těsto, poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi na 30 minut na teplé místě kynout. Mezitím smícháme mák s cukrem a vypeckujeme švestky.
- Na pomoučněném válu rozválíme vykynuté těsto na asi 0,5 cm vysoký́ plát. Rozkrájíme ho na čtverce 7x7 cm (podle velikosti švestek).
- Do středu každého čtverce položíme švestku, do které vložíme lžičku máku s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.
- Protilehlé okraje spojíme jako při přípravě šátečků a tak, aby náplň byla trochu vidět.
- Plechu vyložíme pečicím papírem a naklademe na něj rozpeky. Potřeme je rozehřátým máslem a posypeme drobenkou. Na plechu necháme ještě asi 20 minut kynout.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 35-40 minut dozlatova. Rozpeky s mákem a švestkami necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat