středa 2. října 2024

Bramborové placky se škvarkama

 

Bramborové placky se škvarky, foto med

Bramborové placky se škvarkama vyvolávají v mnoho rodinách radostné výkřiky napříč generacemi. Jejich příprava není nijak složitá, potřebujeme ten vařené brambory, mouku a škvarky. A u jejich pečení si můžete zazpívat: „…tak jako je pekla naše máma…“

Ingredience pro recept Bramborové placky se škvarkama:

500 g brambor vařených ve slupce, 100 a více g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, šálek škvarků pokrájených na menší kousky, sádlo nebo jiný tuk na smažení.

Bramborové placky se škvarkama krok za krokem:

  1. Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na pomoučněném válu. 
  2. Přidáme mouku, sůl, vejce a škvarky. Vypracujeme těsto a z něj váleček silný asi jako bramborový knedlík.
  3. Váleček bramborového těsta nakrájíme na asi 1-2 cm plátky. Bereme jeden po druhém a za podsypávání moukou je vyválíme na placky.
  4. Placky smažíme na pánvi s rozehřátým sádlem nebo jiným tukem dozlatova.
  5. Také je můžeme péct v troubě na namaštěném plechu a pomazané omastkem.
  6. Bramborové placky se škvarkama podáváme horké složené do trojúhelníku nebo srolované jako palačinky. Jsou vhodné jako samostatný pokrm nebo jako příloha k polévkám.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: