Placky z bramborového těsta se hodí k mnoha druhům polévek, zejména k luštěninovým, ale i jako samostatná pochoutka.
Ingredience pro recept Bramborové placky:
1 kg brambor, 10-15 dkg polohrubé mouky, 1 vejce, sůl.
Bramborové placky krok za krokem:
1. Uvaříme brambory ve slupce. Ještě horké je oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme, případně rozdrtíme válečkem.
2. Na vále z prolisovaných brambor uděláme hromádku, nasypeme na ni mouku, osolíme a uděláme důlek, do kterého rozbijeme vejce. To dáváme v případě, že pracujeme se studenými bramborami. Do horkých přijít nemusí.
3. Množství mouky závisí na druhu brambor, vypracujeme jí tolik, aby se těsto dobře zpracovalo a nelepilo.
4. Z těsta vyválíme podlouhlý váleček, který nakrájíme na plátky – asi jako knedlíky.
5. Každý takový plátek za podsypávání moukou vyválíme válečkem do tenka.
6. Placky pečeme nejlépe přímo na sporáku (na tálu), po obou stranách, a pak je mastíme (nejlépe husím sádlem). Nemáme-li takovou možnost, opečeme je na pánvi v omastku.
7. Bramborové placky podáváme je například k fazolové nebo jiné polévce, dobré jsou i samotné.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat