úterý 8. října 2024

Jahodovo mandlový dort

 

Jahodovo-mandlový dort, foto med

Ovocný dort s odlehčeným krémem chutná skvěle, což ocení nejen děti. Na lahodné piškotové těsto potřebujeme jen tři ingredience. Dílo korunují čerstvé jahody.

Imgredience pro recept Jahodovo mandlový dort:

Piškotový korpus (průměr 24 cm): 6 vajec, 6 lžic cukru a 6 lžic hladké mouky. 1 lžíci můžeme nahradit mandlovou moukou nebo mletými mandlemi.

Krém: 250 g tučného tvarohu, 250 ml smetany na šlehání, 2 lžíce cukru + sáček vanilkového cukru.

Na povrch: čerstvé jahody, 50 g plátků mandlí.


Jahodovo mandlový dort krok za krokem:

  1. Na stěny korpusu dáme mandlové lupínky, foto med

    Troubu předehřejeme na 170 °C.
  2. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme pevný sníh.
  3. Utřeme žloutky s cukrem do pěny. Do žloutků přidáme mouku a sníh z bílků.
  4. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Nalijeme do ní těsto.
  5. Pečeme asi půl hodiny, zkoušku děláme špejlí – je-li po zapíchnutí suchá, korpus je hotový.
  6. Korpus necháme zcela vychladnout, poté ho po stranách nožem uvolníme od formy a vyjmeme. 
  7. Mezitím si opražíme nasucho do růžova mandlové lupínky. Necháme je zcela vychladnout.
  8. Jahody opláchneme, osušíme a odstopkujeme. Část jahod nakrájíme na drobnější kousky.
  9. Všechny ingredience na krém vložíme do mísy a vyšleháme na pevný krém.
  10. Vychladlý korpus vodorovně prokrojíme na dva stejné pláty.
  11. První plát položíme na podnos a potřeme ho asi 1/3 krému. Na něj poklademe kousky jahod, které zatlačíme do krému.
  12. Přiklopíme druhý plát.
  13. Na boky korpusu naneseme krém a dlouhým nožem ho uhladíme. Opatrným nakláněním korpusu posypeme boky praženými mandlovými lupínky.
  14. Poté naneseme krém i na povrch korpusu a poklademe ho čerstvými jahodami. 
  15. Jahodovo mandlový dort necháme vychladit v ledničce, nakrájíme a dílky a podáváme.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: