Švestkový koláč na makovém lůžku, foto med |
Švestky a mák se skvěle doplňují, proto je švestkový koláč na makovém lůžku skutečnou lahůdkou, které málokdo odolá. Čím bude koláč tenčí a vrstva náplně vyšší, tím úžasnější.
Ingredience pro recept Švestkový koláč na makovém lůžku:
Těsto: 400 g hladké mouky, 150 ml mléka, 1 vejce, 20 g droždí, 80 g Hery, 50 g cukru,Náplň: 100 g máku, podle potřeby mléko a cukr, podle chuti mletou skořici, citronovou kůru, rum, perník na strouhání. Asi půl kila švestek
Švestkový koláč na makovém lůžku krok za krokem:
- Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek.
- Mouku prosejeme, smícháme s rozpuštěnou herou, vejcem a vzešlým kváskem a zaděláme těsto. Necháme vykynout.
- Mletý mák svaříme s mlékem, přidáme cukr, skořici, citronovou kůru. Podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem. Necháme vychladnout.
- Omyté švestky očistíme a rozčtvrtíme (menší rozpůlíme).
- Vykynuté těsto rozválíme na výšku asi 1 cm na papírem na pečení vyloženém plechu.
- Na těsto naneseme připravený mák a poklademe ho kousky švestek.
- Švestkový koláč na makovém lůžku pečeme v troubě na 170-180 °C přibližně půl hodiny.
- Švestkový koláč na makovém lůžku podáváme vychladlý, případně pocukrovaný.
Žádné komentáře:
Okomentovat