čtvrtek 16. listopadu 2017

Švestkový koláč na makovém lůžku

 Švestkový koláč na makovém lůžku, foto med 

Švestky a mák se skvěle doplňují, proto je švestkový koláč na makovém lůžku skutečnou lahůdkou, které málokdo odolá. Čím bude koláč tenčí a vrstva náplně vyšší, tím úžasnější.

Ingredience pro recept Švestkový koláč na makovém lůžku:

Těsto: 400 g hladké mouky, 150 ml mléka, 1 vejce, 20 g droždí, 80 g Hery, 50 g cukru, 
Náplň: 100 g máku, podle potřeby mléko a cukr, podle chuti mletou skořici, citronovou kůru, rum, perník na strouhání. Asi půl kila švestek

Švestkový koláč na makovém lůžku krok za krokem:

  1. Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek.
  2. Mouku prosejeme, smícháme s rozpuštěnou herou, vejcem a vzešlým kváskem a zaděláme těsto. Necháme vykynout.
  3. Mletý mák svaříme s mlékem, přidáme cukr, skořici, citronovou kůru. Podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem. Necháme vychladnout.
  4. Omyté švestky očistíme a rozčtvrtíme (menší rozpůlíme).
  5. Vykynuté těsto rozválíme na výšku asi 1 cm na papírem na pečení vyloženém plechu.
  6. Na těsto naneseme připravený mák a poklademe ho kousky švestek.
  7. Švestkový koláč na makovém lůžku pečeme v troubě na 170-180 °C přibližně půl hodiny.
  8. Švestkový koláč na makovém lůžku podáváme vychladlý, případně pocukrovaný.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: