Holoubky, holúbky, polsky golombki anebo zelné závitky můžeme podávat na mnoho způsobů. Klasikou jsou holoubky s rajskou omáčkou. Příprava je trochu pracnější, zato si můžeme holoubků připravit více najednou a část jich zmrazit pro pozdější použití.
Ingredience pro recept Holoubky s rajskou omáčkou:
Holoubky: 1 hlávka bílého zelí, 400 g směs mletého masa, 1 cibule, 200 g vařené rýže, pepř, sůl, majoránka, 1 vejce, olej.
Rajská omáčka: trochu oleje, velký rajský protlak, 2 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 3 kuličky nového koření, 3 hřebíčky, 3 kuličky pepře, kousek celé skořice, bobkový list, vývar nebo voda, sůl a cukr podle chuti.
Holoubky s rajskou omáčkou krok za krokem:
1. Z hlávky zelí vyřízneme košťál. Hlávku pak vaříme ve osolené vodě asi minut.
2. Uvařenou hlávku scedíme, necháme vystydnout a list po listu rozebereme.
3. Propláchneme a uvaříme rýži v osolené vodě.
4. Cibuli nakrájenou nadrobno osmahneme na oleji.
5. Mleté maso smícháme v míse s vychladlou rýží, osmaženou cibulí, solí, pepřem, rozemnutou majoránkou, vejcem a utřeným česnekem.
6. Rozložíme zelné listy, příliš silný řapík rozklepneme paličkou, a do každého listu navršíme masovo-rýžovou směs.
7. Každý list na dolním a horním okraji založíme, zavineme a klademe do tukem vymazaného pekáče jeden vedle druhého.
8. Nakonec závitky zalijeme vývarem.
9. Rozehřejeme troubu na 180 °C a pečeme 45 minut pod pokličkou.
10. Mezitím uvaříme rajskou omáčku. Na omastku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme mouku, čímž uděláme světlou cibulovou jíšku.
11. Ihned ji zalijeme vroucím vývarem nebo vodou a přidáme uvedené koření a sůl. Vše vaříme 20 minut do zhoustnutí.
12. Omáčku přecedíme, přidáme rajský protlak, cukr a za stálého míchání prohřejeme.
13. Na talíř naložíme upečené holoubky a přelijeme je rajskou omáčkou.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat