Kapustové závitky s paprikovou omáčkou, foto med |
Kapustové závitky plněné ochuceným mletým masem jsou samy o sobě skvělé, a což teprve se smetanovou paprikovou omáčkou.
Ingredience pro recept Kapustové závitky s paprikovou omáčkou:
Závitky: hlávková kapusta, 500 g mletého vepřového masa, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 1 houska, trochu mléka na pokropení housky, (místo housky můžeme použít vařenou rýži, 1 cibule, sůl, pepř, 500 ml vývaru, olej,
Omáčka: 1 cibule, olej, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 2 zarovnané lžíce sladké papriky, ½-1 lžíce pálivé papriky, sůl.
Kapustové závitky s paprikovou omáčkou krok za krokem:
Z kapusty odstraníme košťál a opatrně ji rozebereme na listy.Kapustové závitky, foto med - Listy spaříme ve vroucí osolené vodě a vzápětí vložíme do ledové vody s kusy ledu, aby si listy zachovaly čerstvou zelenou barvu. Osušíme je a případně ploše seřízneme vystouplé konce řapíků.
- Housku nakrájíme na kostičky a pokropíme mlékem. Oloupeme česnek a cibuli.
- Mleté maso vložíme do mísy. Přidáme máčenou housku, vejce, utřený česnek a nadrobno nakrájenou cibuli.
- Osolíme, opepříme a vypracujeme hmotu. Je-li řídká, přidáme trochu strouhanky.
- Z masa vytvoříme silnější válečky, které jednotlivě zabalíme do kapustových listů.
- Naskládáme je do vymaštěného pekáčku konci listů dolů, naskládáme je jeden vedle druhého.
- Závitky podlijeme vývarem a upečeme v troubě na 180 °C asi 50 minut.
- Upečené závitky přendáme do mísy a držíme je v teple.
- Na omáčku orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Poté ji zasypeme paprikami, osolíme a osmažíme krátce, aby paprika nezhořkla. Přidáme mouku a upražíme cibulovo-paprikovou jíšku.
- Jíšku zalijeme čtvrt litrem vývaru a 10 minut povaříme. Rozmixujeme ponorným mixérem, nebo přecedíme. Nakonec vmícháme smetanu a necháme prohřát.
- Kapustové závitky naservírujeme na talíře a přelijeme je paprikovou smetanovou omáčku. Jako přílohu můžeme podávat knedlíky nebo brambory, pokud jsme použili místo housky rýži, příloha není nutná.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat