čtvrtek 7. dubna 2022

Drobenkový rybízový koláč s tvarohem

 

Rybízový koláč s tvarohem, foto med

Lehký, šťavnatý, osvěžující a moc dobrý moučník je připravený velmi rychle. A pravděpodobně rychle zmizí v žaludcích vděčných strávníků.

Ingredience pro recept Drobenkový rybízový koláč s tvarohem:

Drobenka: 250 g polohrubé mouky, 150 g cukru moučka, 150 g másla nebo Hery;

Tvarohovo-rybízová náplň: 250 g tvarohu ve staniolu, 250 ml mléka, 60 g cukru moučka, vanilkový cukr, strouhaná kůra z ½ citronu, 250 g rybízu (v sezóně čerstvý, jinak mrazený). 


Drobenkový rybízový koláč s tvarohem krok za krokem:

  1. Připravíme si rybíz – čerstvý otrháme ze stopek, zmrazený včas vytáhneme z mrazáku a necháme povolit. Prosypeme lžící cukru.
  2. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  3. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji s moučkovým cukrem.
  4. Máslo (heru) nakrájíme na menší kousky na mouku s cukrem a konečky prstů mneme, až vznikne rozdrobené těsto – drobenka. Dále odpočinout do ledničky.
  5. Připravíme si malý pekáček, nebo koláčovou či dortovou formu, kterou vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme a vysypeme hrubou moukou. 
  6. Připravíme si náplň: Tvaroh rozmixujeme s mlékem, cukry a citronovou kůrou tak, aby vznikla hladká směs hustoty těsta na lívance.
  7. Dvě třetiny drobenky volně nasypeme do formy a nijak ji nepěchujeme.
  8. Drobenku opatrně zalijeme tvarohovou směsí, do které pravidelně nasypeme rybíz.
  9. Na rybíz nasypeme zbylou třetinu drobenky.
  10. Pečeme asi 45 minut, poté necháme zcela vychladnout, než koláč začneme krájet.
  11. Drobenkový rybízový koláč s tvarohem podáváme pocukrovaný a případně i se šlehačkou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: