Rybízový koláč s tvarohem, foto med |
Lehký, šťavnatý, osvěžující a moc dobrý moučník je připravený velmi rychle. A pravděpodobně rychle zmizí v žaludcích vděčných strávníků.
Ingredience pro recept Drobenkový rybízový koláč s tvarohem:
Drobenka: 250 g polohrubé mouky, 150 g cukru moučka, 150 g másla nebo Hery;Tvarohovo-rybízová náplň: 250 g tvarohu ve staniolu, 250 ml mléka, 60 g cukru moučka, vanilkový cukr, strouhaná kůra z ½ citronu, 250 g rybízu (v sezóně čerstvý, jinak mrazený).
Drobenkový rybízový koláč s tvarohem krok za krokem:
- Připravíme si rybíz – čerstvý otrháme ze stopek, zmrazený včas vytáhneme z mrazáku a necháme povolit. Prosypeme lžící cukru.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji s moučkovým cukrem.
- Máslo (heru) nakrájíme na menší kousky na mouku s cukrem a konečky prstů mneme, až vznikne rozdrobené těsto – drobenka. Dále odpočinout do ledničky.
- Připravíme si malý pekáček, nebo koláčovou či dortovou formu, kterou vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
- Připravíme si náplň: Tvaroh rozmixujeme s mlékem, cukry a citronovou kůrou tak, aby vznikla hladká směs hustoty těsta na lívance.
- Dvě třetiny drobenky volně nasypeme do formy a nijak ji nepěchujeme.
- Drobenku opatrně zalijeme tvarohovou směsí, do které pravidelně nasypeme rybíz.
- Na rybíz nasypeme zbylou třetinu drobenky.
- Pečeme asi 45 minut, poté necháme zcela vychladnout, než koláč začneme krájet.
- Drobenkový rybízový koláč s tvarohem podáváme pocukrovaný a případně i se šlehačkou.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat