čtvrtek 23. listopadu 2017

Pečený špikovaný bažant

Pečený špikovaný bažant, foto med

Bažanta necháme nějakou dobu viset venku, třeba na balkoně, aby „dozrál“. Potom ho pečlivě oškubeme tak, abychom nepotrhali kůži. Poté ho prošpikujeme a upečeme. Práce, kterou s přípravou máme, odpovídá senzační chuti tohoto svátečního pokrmu.

Ingredience pro recept Pečený špikovaný bažant: 

1 bažant, 200 g špeku, kousek másla, cibule, sůl, pepř, 2 kuličky nové koření, 2 bobkové listy, 2 kuličky jalovce, vývar.

Pečený špikovaný bažant krok za krokem:


Bažant, foto med

  1. Špek necháme vychladit a asi polovinu ho nakrájíme na šikmé menší špalíčky.
  2. Oškubaného a vykuchaného bažanta očistíme a prošpikujeme stehna a prsa. Pomůžeme si úzkým ostrým nožem, kterým zvolená místa propíchneme do kříže, prstem otvor rozšíříme a vsuneme klínek špeku. Poté prošpikovaného bažanta potřeme solí.
  3. Nakrájenou cibuli a zbytek špeku nakrájeného na kostičky osmažíme v pekáčku. Poté na něm osmahneme ze všech stran bažanta.
  4. Přidáme koření a podlijeme vývarem a vložíme do rozehřáté trouby prsy dolů. Pečeme pod pokličkou 45-60 minut (záleží na stáří bažanta), podle potřeby přeléváme vývarem a vypečenou šťávou.
  5. V polovině pečení obrátíme bažanta prsy nahoru a již bez zakrytí dopečeme.
  6. Vypečenou šťávu můžeme zaprášit moukou a zjemnit kouskem másla.
  7. Pečeného špikovaného bažanta podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a s kysaným zelím.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: