|
Pečený špikovaný bažant, foto med |
Bažanta necháme nějakou dobu viset venku, třeba na balkoně, aby „dozrál“. Potom ho pečlivě oškubeme tak, abychom nepotrhali kůži. Poté ho prošpikujeme a upečeme. Práce, kterou s přípravou máme, odpovídá senzační chuti tohoto svátečního pokrmu.
Ingredience pro recept Pečený špikovaný bažant:
1 bažant, 200 g špeku, kousek másla, cibule, sůl, pepř, 2 kuličky nové koření, 2 bobkové listy, 2 kuličky jalovce, vývar.
Pečený špikovaný bažant krok za krokem:
|
Bažant, foto med
|
- Špek necháme vychladit a asi polovinu ho nakrájíme na šikmé menší špalíčky.
- Oškubaného a vykuchaného bažanta očistíme a prošpikujeme stehna a prsa. Pomůžeme si úzkým ostrým nožem, kterým zvolená místa propíchneme do kříže, prstem otvor rozšíříme a vsuneme klínek špeku. Poté prošpikovaného bažanta potřeme solí.
- Nakrájenou cibuli a zbytek špeku nakrájeného na kostičky osmažíme v pekáčku. Poté na něm osmahneme ze všech stran bažanta.
- Přidáme koření a podlijeme vývarem a vložíme do rozehřáté trouby prsy dolů. Pečeme pod pokličkou 45-60 minut (záleží na stáří bažanta), podle potřeby přeléváme vývarem a vypečenou šťávou.
- V polovině pečení obrátíme bažanta prsy nahoru a již bez zakrytí dopečeme.
- Vypečenou šťávu můžeme zaprášit moukou a zjemnit kouskem másla.
- Pečeného špikovaného bažanta podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a s kysaným zelím.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat