Bramborové pyré se skvěle hodí například k libovému uzenému masu opečenému na másle.
Ingredience pro recept Bramborové pyré s uzeným:
Pyré: 500 g brambor varného typu C, sůl, 50 g másla, 200-250 ml mléka
Uzené: 2 plátky uzeného plecka nebo kýty, 30 g másla
Bramborové pyré s uzeným krok za krokem:
1. Oškrábeme brambory, opláchneme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do osolené vody.
2. Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme do něj plátky uzeného a pomalu opékáme.
3. Dáme si ohřát mléko, aby příliš neochladilo brambory. Do horkého přidáme máslo.
4. Z uvařených brambor slijeme vodu (když ji slijeme do hrnečku, přidáme utřený česnek a malý kousek másla, případně dochutíme kořením nebo pažitkou, získáme navíc chutnou česnečku).
5. Pečící se uzené obrátíme.
6. Do horkých brambor vlijeme mléko s máslem a nejprve šťouchadlem na brambory a poté elektrickými metlami (nemáme-ku, stačí obyčejná kvedlačka) vyšleháme hladké pyré. Případně dosolíme.
7. Pyré rozdělíme na talíře, lžící vytvarujeme, pokapeme máslem, v němž se dělalo uzené, přidáme maso, obložíme třeba kolečky bílé ředkve nebo kyselou okurkou a podáváme.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat