sobota 30. dubna 2011

Hovězí plátky v okurkové omáčce


Hovězí plátky v nakyslé okurkové omáčce chuťově připomíná Znojemskou pečeni. Plátky však můžeme připravit i v malém množství.


Ingredience pro recept Hovězí plátky v okurkové omáčce:

plátky z hovězího zadního nebo roštěnce, cibule, 3 středně velké kyselé okurky, olej, kousek másla, hladká mouka (nebo instantní jíška), sůl, pepř, nové koření, bobkový list, případně 1- 2 dcl smetany. 

Hovězí plátky v okurkové omáčce krok za krokem:

1. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme.

2. Oloupeme a na kostičky nakrájíme cibuli.

3. Do kastrolu nebo hluboké pánve nalijeme trochu oleje a nakrájenou cibuli na něm osmažíme. Poté na ni vložíme připravené plátky masa a osmahneme je po obou stranách.

4. Okurky nasekáme nadrobno nebo je nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme je k masu a vše zalijeme vroucí vodou tak, aby maso bylo lehce ponořené.

5. Přidáme koření a dusíme doměkka. Pokud se tekutina příliš odpaří, doplňujeme vroucí vodu.

6. Na pánvi rozpustíme máslo a na něm osmahneme vrchovatou lžíci mouky. Maso ze základu na omáčku vyjmeme. Koření odstraníme.

7. Tuto (případně i instantní) jíšku po částech vmícháme do vroucí omáčky a mícháme, dokud nezhoustne.

8. Můžeme, ale nemusíme, přidat smetanu.

9. Maso vrátíme do omáčky a prohřejeme. 

10. Hovězí plátky v okurkové omáčce podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: