neděle 3. dubna 2011

Buchty s mákem

Buchty s mákem, foto med

Buchty s mákem a kakaem je sladká a vydatná snídaně nebo svačina. Je to tak dobré, že to za trochu námahy stojí. Kdo má domácí pekárnu, tomu dřina a hnětením těsta odpadá. Kakao si většina lidí připravuje tak, že do mléka nasype Granko. Můžeme si ale vyzkoušet, jak uvařit kakao z kakaového prášku: Dáme vařit asi 1 dcl vody a vsypeme do ní 2 lžíce kakaa a 2 - 4 lžíce cukru (podle chuti). Krásně to provoní celou kuchyni. Mícháme a jakmile tekutina překypí, vlijeme do ní půl litru mléka. Necháme přejít varem a podáváme. 

Ingredience pro recept Buchty s mákem:

Těsto: 500 g hladké mouky, 20 g kvasnic, 100 g cukru, 250 ml mléka, 100 g sádla nebo Hery, špetka soli, 1 vejce, strouhaná kůra z půlky citronu, na špičku nože strouhaného  muškátového oříšku.
Náplň: 200 g máku, 250 - 300  ml mléka, strouhaná kůra z půlky citronu, na špičku nože mletého hřebíčku, půl lžičky skořice, 2 lžíce rumu a na zahuštění strouhaný perník na vaření.

Buchty s mákem krok za krokem:

  1. Připravíme si mísu na zadělání a včas vyndáme všechny ingredience z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Pokud bychom pracovali s přísadami výrazně rozdílných teplot, těsto by nemuselo vykynout. 
  2. Do vlažného mléka dáme dvě lžičky cukru, lžíci mouky, rozmícháme  a rozdrobíme do něj kvasnice. Rozkvedláme na řídké  těstíčko a necháme vykynout na teplém místě.
  3. Mouku prosejeme přes síto, aby byla kypřejší, promícháme ji se solí, přidáme vejce.
  4. Rozpustíme omastek a smícháme ho se zbytkem mléka. Vlažné vlijeme do mouky.
  5. Přistrouháme kůru z citronu a koření.
  6. Nakonec vlijeme vykynutý kvásek.
  7. Těsto velmi důkladně vypracujeme vařečkou, až se dělají vzduchové bubliny a těsto je hladké a lesklé.
  8. Poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na 1 - 1,5 hodin kynout na teplé místo.
  9. V mezičase si připravíme náplň. Mák umeleme a uvaříme v mléce do husté kaše.
  10. Přidáme koření a citronovou kůru, osladíme. Mícháme celou dobu varu. Ochutíme rumem.
  11. Je-li mák řídký, zahustíme strouhaným perníkem na vaření. Necháme vychladnout.
  12. Vykynuté těsto přeložíme na pomoučněný vál. Vyválíme váleček asi jako na knedlíky a ostrým nožem nařežeme na asi dvoucentimetrové plátky.
  13. Jednotlivé kousky roztáhneme tlakem hřbetu pěsti, do středu vložíme lžičku máku a zabalíme spojováním protějších stran.
  14. Vymastíme pekáček a další omastek (olej nebo rozpuštěné sádlo)  nalijeme do hrnečku a připravíme si mašlovačku nebo kuchyňský plochý štětec.
  15. Každou buchtu ze všech stran potřeme omastkem a přitiskneme je k sobě. Natěsno napěchovanými buchtami zaplníme celý pekáček nebo zapékací misku. Necháme opět asi půl hodiny kynout.
  16. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi na 170-180 °C dozlatova - asi 40 minut.
  17. Buchty s mákem po upečení opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Můžeme pocukrovat a podáváme.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: