Smažený sýr, lidově smažák, patří ke snadno a rychle připravovaným jídlům. Tatarku můžeme nahradit česnekovou majonézou.
Ingredience pro recept Smažený sýr s bramborem a česnekovou majonézou:
Plátky eidamu; na obalení hladká mouka, vejce a strouhanka; brambory, sůl, kmín, případně pažitka; majolka (nejlépe sáček Poličanky), 3-4 stroužky česneku (podle velikosti a chuti), 1 lžíce vývaru nebo vroucí vody z brambor, pepř.
Smažený sýr s bramborem a česnekovou majonézou krok za krokem:
1. Oškrábeme brambory, nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit do osolené vody. Přidáme kmín, případně list libečku.
2. Plátky eidamu osolíme a opepříme po obou stranách.
3. Až osolený sýr zvlhne, obalíme ho v mouce, v rozšlehaném a osoleném vajíčku a nakonec ve strouhance. Pokud mouka na sýru nedrží, umícháme si z mouky, vejce, soli a trochu vody nebo mléka řidší těstíčko, do kterého sýr namáčíme a pak ho vkládáme do strouhanky.
4. Česnek oloupeme a utřeme se solí nebo rozmačkáme lisem na česnek a přidáme do misky s majolkou, kterou jsme trochu zředili lžící vývaru nebo horké vody z brambor. Dobře promícháme.
5. Sýr osmažíme po obou stranách v rozpáleném oleji a odložíme na vrstvu ubrousků nebo kuchyňských utěrek, aby odsály maximum oleje.
6. Brambory zcedíme, rozdělíme na talíře a pokapeme másle, případně posypeme nadrobno nasekanou pažitkou nebo kudrnkou.
7. Smažený sýr s bramborem a česnekovou majonézou podáváme s čerstvou zeleninovou oblohu.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat