pondělí 11. dubna 2011

Smažený sýr s bramborem a česnekovou majonézou

 




















Smažený sýr, lidově smažák, patří ke snadno a rychle připravovaným jídlům. Tatarku můžeme nahradit česnekovou majonézou.


Ingredience pro recept Smažený sýr s bramborem a česnekovou majonézou:


Plátky eidamu; na obalení hladká mouka, vejce a strouhanka; brambory, sůl, kmín, případně pažitka; majolka (nejlépe sáček Poličanky), 3-4 stroužky česneku (podle velikosti a chuti), 1 lžíce vývaru nebo vroucí vody z brambor, pepř.

Smažený sýr s bramborem a česnekovou majonézou krok za krokem:

1. Oškrábeme brambory, nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit do osolené vody. Přidáme kmín, případně list libečku.

2. Plátky eidamu osolíme a opepříme po obou stranách.

3. Až osolený sýr zvlhne, obalíme ho v mouce, v rozšlehaném a osoleném vajíčku a nakonec ve strouhance. Pokud mouka na sýru nedrží, umícháme si z mouky, vejce, soli a trochu vody nebo mléka řidší těstíčko, do kterého sýr namáčíme a pak ho vkládáme do strouhanky.

4. Česnek oloupeme a utřeme se solí nebo rozmačkáme lisem na česnek a přidáme do misky s majolkou, kterou jsme trochu zředili lžící vývaru nebo horké vody z brambor. Dobře promícháme.

5. Sýr osmažíme po obou stranách v rozpáleném oleji a odložíme na vrstvu ubrousků nebo kuchyňských utěrek, aby odsály maximum oleje.

6. Brambory zcedíme, rozdělíme na talíře a pokapeme másle, případně posypeme nadrobno nasekanou pažitkou nebo kudrnkou.

7. Smažený sýr s bramborem a česnekovou majonézou podáváme s čerstvou zeleninovou oblohu.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: