pátek 22. dubna 2011

Nádivka s mandlemi


Kolem Velikonoc nastává období různých nádivek. Většinou se do nich přidávají kopřivy pro zdraví a uzené pro chuť. Nádivka s mandlemi je ale velmi jemná, nejsou v ní ani kopřivy, ani uzené a podává se buď samostatně, obložená zeleninou - pro vegetariány, anebo k pečené drůbeži či drobné pernaté zvěři. Pro větší počet strávníků dávku zdvojnásobíme.

Ingredience pro recept Nádivka s mandlemi:

3 housky, 60 g másla,  3 žloutky, 3 bílky, 1 celé vejce,  1 dl mléka, 50 g strouhanky, mletý muškátový květ, pepř, sůl, 30 g mandlí, trochu másla na vymazání pekáčku a trochu strouhanky na jeho vysypání.

Nádivka s mandlemi krok za krokem:

1. Housky nakrájíme na malé kostičky, v míse je navlhčíme mlékem, vyždímáme a rozmačkáme na jemno nebo umixujeme .

2. Máslo utřeme se solí, přidáme žloutky a třeme do pěny.

3. Poté do nich rozklepneme celé vejce, dáme prolisované žemle, přisolíme a okořeníme muškátovým květem a pepřem.

4. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který jemně vmícháme do nádivky.  

5. Mandle vhodíme do vroucí vody, po chvilce je scedíme a propláchneme studenou vodou. Pak jdou zcela snadno oloupat.

6. Oloupané mandle nakrájíme na čtvrtky a vmícháme je do nádivky. Pokud je hmota příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.

7. Malý pekáček nebo srnčí hřbet vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Nádivku do něj rozprostřeme a upečeme v troubě při teplotě asi 180 °C.

8. Nádivku s mandlemi upečenou do křupava nakrájíme na plátky a horké podáváme. Je dobrá i studená.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: