středa 6. listopadu 2024

Jablečný koláč s piškotem

 

Jablečný koláč s piškotem, foto Eva

Jablečný koláč s piškotem má vynikající chuť. Je vhodný nejen jako nedělní moučník, ale i pro jakoukoli slavnostní příležitost. S máslem bude mnohem lahodnější než s margarínem.

Ingredience pro recept Jablečný koláč s piškotem:

Spodní těsto: 150 g hladké mouky. 150 g polohrubé mouky, 150 g cukru moučka, 150 g tuku (máslo, Hera apod.), ¼ prášku do pečiva, 2 lžíce mléka, 2 žloutky

Horní těsto: 3 vejce, 2 lžíce pískového cukru, 2 lžíce polohrubé mouky, kůra z ½ citronu

Náplň: 450 g oloupaných a nastrouhaných jablek, šťáva z ½ citronu, 2 bílky, 80 g moučkového cukru

Jablečný koláč s piškotem krok za krokem:

  1. Spodní těsto: obě mouky smícháme s práškem do pečiva.
  2. Žloutky vyšleháme s mlékem a cukrem.
  3. Ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, zabalíme do fólie a necháme ho 2 hodiny odpočinout v ledničce.
  4. Jablečná náplň: Jablka oloupeme, odstraníme jaderník a nahrubo nastrouháme. Udusíme je doměkka a necháme vychladnout. 
  5. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, vmícháme ne něj cukr a opatrně ho vmícháme do vychladlých jablek.
  6. Plech vyložíme papírem na pečení, nebo ho vymastíme a vysypeme moukou.
  7. Spodní těsto vyválíme na plát, položíme na plech a trochu zvedneme okraje.
  8. Dušená jablka se sněhem rozestřeme na těsto. 
  9. Pečeme v troubě 15 minut na 180 °C.
  10. Horní těsto: Utřeme žloutky s cukrem. Z bílků ušleháme sníh a spolu s moukou vmícháme do žloutků. Ochutíme strouhanou citronovou kůrou.
  11. Z trouby vyjmeme plech a na jablečnou náplň nalijeme piškotové těsto. Pečeme na 170 °C do růžova.
  12. Vychladlý jablečný koláč s piškotem pocukrujeme a nakrájíme na řezy.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: