Jablečný koláč s piškotem, foto Eva |
Jablečný koláč s piškotem má vynikající chuť. Je vhodný nejen jako nedělní moučník, ale i pro jakoukoli slavnostní příležitost. S máslem bude mnohem lahodnější než s margarínem.
Ingredience pro recept Jablečný koláč s piškotem:
Spodní těsto: 150 g hladké mouky. 150 g polohrubé mouky, 150 g cukru moučka, 150 g tuku (máslo, Hera apod.), ¼ prášku do pečiva, 2 lžíce mléka, 2 žloutky
Horní těsto: 3 vejce, 2 lžíce pískového cukru, 2 lžíce polohrubé mouky, kůra z ½ citronu
Náplň: 450 g oloupaných a nastrouhaných jablek, šťáva z ½ citronu, 2 bílky, 80 g moučkového cukru
Jablečný koláč s piškotem krok za krokem:
- Spodní těsto: obě mouky smícháme s práškem do pečiva.
- Žloutky vyšleháme s mlékem a cukrem.
- Ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, zabalíme do fólie a necháme ho 2 hodiny odpočinout v ledničce.
- Jablečná náplň: Jablka oloupeme, odstraníme jaderník a nahrubo nastrouháme. Udusíme je doměkka a necháme vychladnout.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh, vmícháme ne něj cukr a opatrně ho vmícháme do vychladlých jablek.
- Plech vyložíme papírem na pečení, nebo ho vymastíme a vysypeme moukou.
- Spodní těsto vyválíme na plát, položíme na plech a trochu zvedneme okraje.
- Dušená jablka se sněhem rozestřeme na těsto.
- Pečeme v troubě 15 minut na 180 °C.
- Horní těsto: Utřeme žloutky s cukrem. Z bílků ušleháme sníh a spolu s moukou vmícháme do žloutků. Ochutíme strouhanou citronovou kůrou.
- Z trouby vyjmeme plech a na jablečnou náplň nalijeme piškotové těsto. Pečeme na 170 °C do růžova.
- Vychladlý jablečný koláč s piškotem pocukrujeme a nakrájíme na řezy.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat