středa 1. června 2011

Plíčky na smetaně


Plíčky neboli plíce alias kořínek se občas dostanou u řezníka buď samotné, nebo jako celý pajšl - plíce, játra, ledviny, srdce a to vše spojené hrtanem.  Z tohoto poměrně levného pajšku můžeme udělat několik jídel a ještě vyřežeme několik misek zbytků pro kočku nebo psa.

Ingredience pro recept Plíčky na smetaně :

plíce - bývá jich asi 3/4 kg, mrkev, celer, petržel, cibule, sůl, nové koření, bobkový list, olej, 2 lžíce mouky, 1 lžíce octa, 200 ml zakysané nebo sladké smetany.

Plíčky na smetaně krok za krokem:

1. Z pajšlu odřízneme plíčky a očistíme je.
2. Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli, oškrábeme na na kostičky nakrájíme kořenovou zeleninu.
3. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme nakrájenou zeleninu, zalijeme vroucí vodou, osolíme a okořeníme a vložíme plíčky, které vaříme asi 45 minut.
4. Připravíme si těsto na knedlík a necháme je kynout.
5. Plíčky vyjmeme z vody, necháme je trochu zchladnout a nakrájíme je na tenké nudličky.
6. Dáme vařit knedlík.
7.Z tuku a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zajijeme vývarem z plíček. Do omáčky můžeme prolisovat nebo rozmixovat i část kořenové zeleniny.
8.  Podle chuti okyselíme octem, osolíme, případně ochutíme pepřem nebo tymiánem. Do uvařené omáčky nalijeme smetanu.
9. Do omáčky vložíme nakrájené plíčky a prohřejeme.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: