pátek 3. června 2011

Letní salát s vejci


Do tohoto typu salátu, jehož základem jsou rajčata, papriky, okurky, vejce a majolka, můžeme přidávat další libovolnou zeleninu, například hrášek, ředkvičky, cuketu, kukuřici, nakládané žampiony, mladou mrkev, kedlubnu, všechny druhy salátu - zkrátka, co máme po ruce a co máme rádi. Také použité množství jednotlivých druhů se může měnit v závislosti na našich zásobách nebo podle chuti. Lze použít i čerstvé zelené koření, např. bazalku. Máme-li vařené nebo pečené kuřecí maso, můžeme ho také přidat. Podávaný s pečivem je letní salát znamenitou večeří nebo obědem v horkých dnech.

Ingredience pro recept Letní salát s vejci:

Rajčata, okurka, dužnatá paprika, mladá cibule s natí, ředkvičky, řapíkatý celer, ledový salát, malá plechovka nakládaných žampionů, 3 vařená vejce, lžíce plnotučné hořčice, sáček nebo kelímek majolky, sůl, pepř.

Letní salát s vejci krok za krokem:

1. Dáme vařit vejce - vložíme je do studené vody a od doby varu je necháme ještě 2-3 minuty. Poté je zchladíme studenou vodou a oloupeme.
2. Omyjeme, očistíme a oloupeme všechnu zeleninu, kterou budeme používat.
3. Rajčata nakrájíme na menší kousky, koktailová krájet nemusíme. Papriku a salát nakrájíme na proužky, cibuli na tenká kolečka, řapík na plátky, okurku a řekdvičku na kostičky. 
4. Všechnu zeleninu smícháme v míse, přidáme i slité žampiony, na větší kousky nakrájená vejce a případně další ingredience.
5. Osolíme, opepříme, přidáme hořčici a majolku a opatrně promícháme. Dáme vychladit. 
6. Letní salát s vejci podáváme s pečivem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: