pondělí 8. srpna 2011

Houbová omáčka


Příroda nám štědře nabízí plné lesy dobrých a voňavých hub, z nichž lze vytvořit mnoho chutných pokrmů. Postupně, jak houby porostou, je budeme zpracovávat. Vařit můžeme ovšem i "po sezoně" z hub, které jsme v dobách hojnosti usušili či jinak konzervovali.

Ingredience pro recept Houbová omáčka:


Houby nejlépe hřibovité, cibule, omastek – nejlépe máslo, hladká mouka, kyselá smetana, kmín, sůl.


Houbová omáčka krok za krokem:

1. Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky.
2. Oloupeme a nakrájíme cibuli.
3. Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na másle či oleji.
4. Přihodíme houby, osolíme, okmínujeme a osmahneme.
5. Zalijeme vroucí vodou a pod pokličkou dusíme asi půl hodiny (podle tuhosti hub).
6. V kyselé smetaně rozmícháme vrchovatou lžíci mouky a vlijeme na houby.
7. Ještě krátce podusíme.
8. Houbovou omáčku případně dochutíme octem nebo citronovou šťávou. Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: