středa 28. března 2012

Dvoubarevný šlehačkový dort




Ingredience pro recept Dvoubarevný šlehačkový dort:


Jednoduchý úsporný korpus: 150 g hladké mouky, 1/3 prášku do pečiva, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce horké vody.
Náplň – pařížská šlehačka: 500 g (2 kelímky) šlehačky, 40 g kakaového prášku, 50 g cukru, meruňková marmeláda.
Zdobení: 250 ml šlehačky, vanilkový cukr, ztužovač šlehačky, čokoládové poleva.

Dvoubarevný šlehačkový dort krok za krokem:


1.Nejprve si vyrobíme pařížskou šlehačku, protože ta musí chladnout v lednici nejméně 6 hodin. Do kastrolku nalijeme dvě šlehačky, prodáme kakaový prášek a cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme 2x vzkypět, poté stáhneme žár docela a hmotu necháme vychladnout. Pak uložíme do ledničky.
2. Utřeme žloutky s cukrem do pěny, během tření přidáváme horkou vodu.
3. Ušleháme tuhý sníh z bílků.
4. K žloutkům přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh.
5. Hmotu nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a v troubě vyhřáté na asi 170 °C upečeme. Korpus je upečený, kdy se na špejli, kterou zapíchneme do středu, nelepí žádné těsto.
6. Korpus necháme vychladnou na mřížce.
7. Pařížskou šlehačku, kterou jsme měli nejméně šest hodin v ledničce, vyšleháme elektrickými metlami (nebo ručně) do tuhého krému.
8. V další nádobě vyšleháme bílou šlehačku, do které přidáme ztužovat a když už je tuhá, dosladíme ji vanilkovým cukrem.
9. Do hrníčku s horkou vodou dáme rozpouštět čokoládovou polevu v sáčku.
10. Korpus dvakrát prořízneme. Pařížský krém rozdělíme na tři díly. Dva použijeme na namazání korpusu, třetí na vrch. Pláty korpusu nejprve namažeme meruňkovou marmeládou a pak pařížským krémem a slepíme je.
11. Celý dort pomažeme čokoládovou polevou přesně podle návodu na sáčku. Necháme ztuhnout.
12. Cukrářským sáčkem s nástavcem ozdobíme dort střídavě hnědou a bílou šlehačkou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: