sobota 5. března 2016

Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou

Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou, foto med

Korpus i náplň na čokoládový dort s pařížskou šlehačkou si připravíme den před podáváním, nejlépe večer. Doma připravená pařížská šlehačka by se měla chladit v ledničce alespoň 6 hodin.

Ingredience pro recept Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou:

Korpus (forma o průměru 24 cm): 4 vejce, 2 lžíce oleje, 3 lžíce cukru moučka, 4 lžíce polohrubé mouky promíchaná s ½ sáčku prášku do pečiva a vrchovatou lžící kakaa.
Krém: 500 ml šlehačky (2 kelímky), 40 g kakaa a 50 g pískového cukru nebo 300 g čokolády na vaření.
Poleva: 200 g čokolády na vaření, 6 lžic vody, plátek másla, 3 lžíce šlehačky.
Ozdobení: 1 šlehačka (bez 3 lžic do krému), ztužovač šlehačky.

Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou krok za krokem:

  1. Oddělíme žloutky od bílků.Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh.
  2. Do sněhu zašleháme postupně cukr, žloutky a olej.
  3. Nakonec smícháme mouku s práškem do pečiva a s kakaem a opatrně vmícháme do sněhu.
  4. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení, nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou, a nalijeme do ní těsto.
  5. Upečeme při teplotě asi 180 °C asi 25 minut. Uděláme zkoušku špejlí – když se na ni těsto nelepí, je korpus upečený. Necháme chladnout.
  6. Dvě šlehačky svaříme s kakaem a cukrem (anebo s čokoládou) tak, aby dvakrát vzkypěla. Poté necháme vychladnout a dáme před noc do ledničky.
  7. Druhý den vyjmeme korpus z formy a odstraníme papír na pečení a vrátíme zpět do formy.
  8. Pařížskou šlehačku vyšleháme do tuhého krému.Krém rozprostřeme na korpus ve formě, uhladíme do roviny a dáme vychladit.
  9. Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu na vaření s vodou. Přidáme máslo a nakonec vmícháme šlehačku (nevyšlehanou). Poleva má být dokonale hladká. Necháme ji zchladnout na asi 30 °C.
  10. Z formy s dortem odstraníme okrajovou obruč, předtím dort objedeme kolem dokola nožem. Dort opatrně přemístíme na mřížku, pod kterou dáme papír na pečení nebo něco, na co bude čokoláda stékat.
  11. Korpus s pařížskou šlehačkou přelijeme vychladlou polevou, kterou roztíráme velkým nožem nejprve na povrchu a poté na bocích. Necháme ztuhnout.
  12. Vyšleháme zbytek šlehačky se ztužovačem šlehačky, naplníme zdobičku a dort ozdobíme. Poté ostrým, dlouhým nožem nakrájíme na osminy a podáváme.
Dobrou chuť!

1 komentář:

Zdravé recepty řekl(a)...

Super inspirace, určitě se budu vracet. Děkuji moc :-)