pátek 20. července 2012

Dort s lesním ovocem a se šlehačkou

Dort s lesním ovocem a se šlehačkou, foto med

Piškotový dort s lehkým máslovým krémem, lesním ovocem a šlehačkou je velkou lahůdkou a vhodným pohoštěním pro děti i dospělé.

Ingredience pro recept Dort s lesním ovocem a se šlehačkou:

Korpus: 4 vejce, 2 lžíce vroucí vody, 120 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 140 g hladké mouky, 1/3 prášku do pečiva, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy.
Krém: 300 ml mléka, vanilkový pudingový prášek, 120 g másla, 150 g moučkového cukru, lžíce rumu nebo rumová tresť.
Dále: džem, lesní ovoce na pokrytí povrchu dortu (asi po 100 g malin, borůvek, lesních jahod aj.), šlehačka, ztužovač šlehačky a lžíce cukru. 

Dort s lesním ovocem a se šlehačkou krok za krokem:

  1. Z bílků ušleháme sníh, přisypeme polovinu dávky cukru a ušleháme dohusta.
  2. Žloutky utřeme s druhou půlkou cukru, horkou vodou a vanilkovým cukrem.
  3. Do sněhu vmícháme utřené žloutky a prosátou mouku s práškem do pečiva.
  4. Těsto nalijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy, rozhrneme je tak, aby u okrajů bylo ve vyšší vrstvě.
  5. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Špejlí zkoušíme, zda je upečený – nesmí na ní zůstat těsto.
  6. Během pečení si z mléka a pudingového prášku a 2 lžic cukru uvaříme hustý puding, který za občasného míchání necháme vychladnout.
  7. Utřeme máslo s cukrem do pěny, ochutíme rumem a rozmícháme  (elektrickými metlami) s vychladlým pudingem.
  8. Vychladlý korpus rozkrojíme na tři kola, potřeme je džemem,  poté vanilkovým krémem a opět je spojíme.
  9. Ušleháme se ztužovačem šlehačky hustou šlehačku, kterou nakonec ještě dosladíme cukrem.
  10. Polovinou šlehačky potřeme povrch dortu a hustě posypeme lesním ovocem, nebo z něj vyskládáme obrazce. Druhou polovinou šlehačky dort ozdobíme na okrajích a po stranách korpusu.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: