Zapečené krůtí plátky v mangoldu a bramborách, foto med |
Mangold je chuťově jemnější než špenát a podobně se i využívá. podle odrůdy, kterou si vybereme, může být pokrm barevně velmi zajímavý - některé řapíky mangoldu mají jasně karmínové stonky i žilnatinu.
Ingredience pro recept Zapečené krůtí plátky v mangoldu a bramborách:
6 plátků nařezaných z krůtího stehna, svazek mangoldu, 1 kg brambor, 3 cibule, olej, 1 smetana, 2 vejce, 50 g eidamu, 2 stroužky česneku, steakové pepře, sůl, tymián popř. různé zelené koření.Zapečené krůtí plátky v mangoldu a bramborách krok za krokem:
Krůt plátky, foto med |
- Oškrábeme brambory a nakrájíme je na plátky asi 3-4 mm silné.
- Oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek utřeme.
- Naklepeme a okořeníme maso.
- Z mangoldu vyřízneme řapíky (později je můžeme připravit vařené a posypané osmaženou strouhankou) a listy nahrubo pokrájíme.
- Ve smetaně rozkvedláme vejce, utřený česnek, vybrané koření (posekanou bazalku, trochu tymiánu apod.). Takto ochucenou smetanu promícháme s brambory.
- Vymažeme pekáč a začneme vrstvit: - dno pokryjeme cibulovými kroužky.
- Na cibuli poklademe vrstvu poloviny brambor promíchaných s ochucenou smetanou.
- Zasypeme vrstvou poloviny mangoldu, poklademe krůtími plátky, zasypeme druhou polovinou mangoldu.
- Poklademe druhou polovinou brambor promíchaných s ochucenou smetanou.
- Přikryjeme poklicí (nebo alobalem) a pečeme 40-50 minut na 180 °C.
- Do zbylé ochucené smetany nastrouháme kousek eidamu a masu rozprostřeme na brambory.
- Dáme zapéct, aby se vytvořila nahnědlá krusta.
- Zapečené krůtí plátky v mangoldu a bramborách nakrájíme na šest porcí a ihned podáváme.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat