neděle 11. září 2016

Zapečené krůtí plátky v mangoldu a bramborách

Zapečené krůtí plátky v mangoldu a bramborách, foto med

Mangold je chuťově jemnější než špenát a podobně se i využívá. podle odrůdy, kterou si vybereme, může být pokrm barevně velmi zajímavý - některé řapíky mangoldu mají jasně karmínové stonky i žilnatinu.

Ingredience pro recept Zapečené krůtí plátky v mangoldu a bramborách:

6 plátků nařezaných z krůtího stehna, svazek mangoldu, 1 kg brambor, 3 cibule, olej, 1 smetana, 2 vejce, 50 g eidamu, 2 stroužky česneku, steakové pepře, sůl, tymián popř. různé zelené koření.

Zapečené krůtí plátky v mangoldu a bramborách krok za krokem:


Krůt plátky, foto med

  1. Oškrábeme brambory a nakrájíme je na plátky asi 3-4 mm silné. 
  2. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek utřeme.
  3. Naklepeme a okořeníme maso.
  4. Z mangoldu vyřízneme řapíky (později je můžeme připravit vařené a posypané osmaženou strouhankou) a listy nahrubo pokrájíme.
  5. Ve smetaně rozkvedláme vejce, utřený česnek, vybrané koření (posekanou bazalku, trochu tymiánu apod.). Takto ochucenou smetanu promícháme s brambory.
  6. Vymažeme pekáč a začneme vrstvit: - dno pokryjeme cibulovými kroužky.
  7. Na cibuli poklademe vrstvu poloviny brambor promíchaných s ochucenou smetanou. 
  8. Zasypeme vrstvou poloviny mangoldu, poklademe krůtími plátky, zasypeme druhou polovinou mangoldu.
  9. Poklademe druhou polovinou brambor promíchaných s ochucenou smetanou.
  10. Přikryjeme poklicí (nebo alobalem) a pečeme 40-50 minut na 180 °C.
  11. Do zbylé ochucené smetany nastrouháme kousek eidamu a masu rozprostřeme na brambory.
  12. Dáme zapéct, aby se vytvořila nahnědlá krusta.
  13. Zapečené krůtí plátky v mangoldu a bramborách nakrájíme na šest porcí a ihned podáváme.
Dobrou chuť! 

Žádné komentáře: