neděle 29. července 2012

Pečené selátko


Pečené sele je korunou každé párty nebo libovolné slavnostní příležitosti. Přitom je jeho příprava poměrně snadná.


Ingredience pro recept Pečené selátko: 

1 malé sele, 250 g másla, sůl, svazeček petrželky, případně čerstvá šalvěj, kus veky, velké jablko.

Pečené selátko krok za krokem:

1. Selátko dobře očistíme, umyjeme důkladně zevnitř a zvenčí, zvláště se zaměříme na uši a čumáček.

2. Nasolíme zvenčí i uvnitř. Do břišní dutiny vložíme kus veky, zelené koření a očištěné čtvrtky jablek.

3. Břišní dutinu zašijeme, kolínka nařízneme a sele položíme na pekáč hřbetem nahoru. Kůži selátka propícháme, aby se na ní nedělaly bubliny.

4. Celé sele potřeme rozehřátým čerstvým máslem, pak pod ně nalijeme trochu horké vody a pekáč vložíme do trouby.

5. Pečeme je na 170 °C dozlatova a během pečení je přeléváme vypečenou šťávou a máslem. Počítáme na malé sele nejméně tři hodiny.

6. Nakonec šťávu slijeme do omáčníku, upečené selátko úhledně nakrájíme, ozdobíme ho citrónem a petrželkou.

7. Pečené selátko podáváme s bramborovými kroketami, novými bramborami nebo hranolky, vhodný je strouhaný křen s jablkem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: