pondělí 16. července 2012

Pstřeň dubový aneb volský jazyk v červené omáčce


Pstřeň dubový je houba, která roste na dubech, většinou kousek nad zemí. Lidově se nazývá volský jazyk, neboť tak vypadá i svou strukturou – na řezu vypadá jako syrové maso. Nepatří mezi obecně nejchutnější houby, ale má i své příznivce. Dobrý je v červené omáčce a s těstovinami.

Ingredience pro recept Pstřeň dubový aneb volský jazyk v červené omáčce:

Asi půlkilogramový pstřeň dubový, 1 cibule, olej, lžíce hladké mouky, 2-3 stroužky česneku, malá konzerva rajského protlaku, sůl, drcené barevné pepře, mletá paprika, špetka kmínu, kdo má rád ostré, použije trochu chilli, tabasca apod., sklenička vývaru nebo vody. 
 
Pstřeň dubový aneb volský jazyk v červené omáčce krok za krokem:

1.Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli, očistíme a na kostky nakrájíme Pstřeň dubový, oloupeme a utřeme česnek.

2. Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme houby, osolíme, okořeníme a osmažíme.

3. Zaprášíme moukou, mletou papriku a zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka.

4. Nakonec přidáme rajský protlak a utřený česnek, případně podle chuti doostříme.

5. Pstřeň dubový v červené omáčce podáváme s vařenými těstovinami.

Dobrou chuť!

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý nápad. Letos (2017) se jich urodilo na hrázích hodně. Návod je dobrý, v omáčce chutná velice příjemně.