pátek 20. července 2012

Dort s lesním ovocem a se šlehačkou


Piškotový dort s lehkým máslovým krémem, lesním ovocem a šlehačkou je velkou lahůdkou a vhodným pohoštěním pro děti i dospělé.


Ingredience pro recept Dort s lesním ovocem a se šlehačkou:

Korpus: 4 vejce, 2 lžíce vroucí vody, 120 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 140 g hladké mouky, 1/3 prášku do pečiva, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy.

Krém: 300 ml mléka, vanilkový pudingový prášek, 120 g másla, 150 g moučkového cukru, lžíce rumu nebo rumová tresť.

Dále: džem, lesní ovoce na pokrytí povrchu dortu (asi po 100 g malin, borůvek, lesních jahod aj.), šlehačka, ztužovač šlehačky a lžíce cukru. 

Dort s lesním ovocem a se šlehačkou krok za krokem:

1. Z bílků ušleháme sníh, přisypeme polovinu dávky cukru a ušleháme dohusta.

2. Žloutky utřeme s druhou půlkou cukru, horkou vodou a vanilkovým cukrem.

3. Do sněhu vmícháme utřené žloutky a prosátou mouku s práškem do pečiva.

4. Těsto nalijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy, rozhrneme je tak, aby u okrajů bylo ve vyšší vrstvě.

5. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Špejlí zkoušíme, zda je upečený – nesmí na ní zůstat těsto.

6. Během pečení si z mléka a pudingového prášku a 2 lžic cukru uvaříme hustý puding, který za občasného míchání necháme vychladnout.

7. Utřeme máslo s cukrem do pěny, ochutíme rumem a rozmícháme  (elektrickými metlami) s vychladlým pudingem.

8. Vychladlý korpus rozkrojíme na tři kola, potřeme je džemem,  poté vanilkovým krémem a opět je spojíme.

9. Ušleháme se ztužovačem šlehačky hustou šlehačku, kterou nakonec ještě dosladíme cukrem.

10. Polovinou šlehačky potřeme povrch dortu a hustě posypeme lesním ovocem, nebo z něj vyskládáme obrazce. Druhou polovinou šlehačky dort ozdobíme na okrajích a po stranách korpusu.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: