sobota 8. září 2012

Švestkové knedlíky z bramborového těsta



Švestkové knedlíky děláme nejlépe z bramborového těsta, na to potřebujeme vařené brambory ve slupce, anebo v případě, že spěcháme, lze použít i polotovar bramborové těsto v prášku.

Ingredience pro recept Švestkové knedlíky z bramborového těsta:

750 g brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, švestky, cukr, máslo, případně mák nebo tvaroh na strouhání.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta krok za krokem:


1.Uvaříme brambory ve slupce a oloupeme je. Pokud děláme těsto z horkých brambor, můžeme si ušetřit vejce, pokud se studených, vejce rozhodně přidáme.
2. Přidáme mouku, uděláme důlek, do něhož rozklepneme vejce. Osolíme a zaděláme těsto. Bramborové těsto nenecháváme dlouho stát, protože řídne.
3. Těsto rozválíme na plát (podsypáváme moukou, aby se nelepilo) a plát rozkrájíme na asi pěticentimetrové čtverečky (podle velikosti švestek).
4. Švestky opláchneme, osušíme, odstraníme stopky, naklademe vcelku na čtverečky a zabalíme do těsta.
5. Knedlíky vkládáme do hrnce s vroucí a osolenou vodou. Odtrhneme ode dna a vaříme přibližně 8 minut – vařené knedlíky plavou na hladině.
6. Než se uvaří, přepustíme máslo, případně nastrouháme tvaroh či umeleme mák.
7. Švestkové knedlíky podáváme posypané cukrem (a případně tvarohem či mákem) a polité horkým máslem.

Dobrou chuť!

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Jen tip: Varianta s mákem a moučkovým cukrem se u nás u švestkových knedlíků z bramborového těsta vždy místo másla polévá rozpuštěným sádlem.