Pastva pro oči i a zážitek pro chuťové buňky - to jsou košíčky s vanilkovým krémem a čerstvými malinami.
Ingredience pro recept Linecké košíčky s vanilkovým krémem a malinami:
Košíčky z lineckého těsta: 400 gramů hladké mouky, 120 gramů moučkového cukru, 280 gramů másla (Hery), 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z 1 citronu. Část těsta můžeme obarvit kakaem.
Krém: 300 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 125 g másla, 200 g cukru, 1 PL rumu.
Dortová želatina, maliny
Linecké košíčky s vanilkovým krémem a malinami krok za krokem:
1. Nejprve si upečeme košíčky. Budeme na ně potřebovat odpovídající formičky, možná by šly použít některé hluboké na pracny.
2. Utřeme žloutky s cukrem do pěny.
3. Do proseté mouky nastrouháme máslo (Heru), přidáme žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru a rum a rukama vypracujeme hladké těsto.
4. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme na několik hodin do chladničky.
5. Z mouky, poloviny cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý puding. Nalijeme ho do misky a na jeho povrch položíme potravinářskou fólii – chladne sice pomaleji, ale zabrání vytvoření škraloupu.
6. Z těsta vyválíme váleček, nakrájíme ho na kousky a každý vmáčkneme do formičky tak, aby byl i po upečení zachován tvar košíčku.
7. Upečeme v troubě na 180 °C asi 10 minut. Necháme vychladnout.
8. Zbytek cukru utřeme s máslem do pěny, přidáme chladný puding a vyšleháme.
9. Cukrářským sáčkem (nebo zdobičkou) nastříkáme krém do košíků a každý ozdobíme čerstvou malinou.
10. Dortovou želatinu připravíme podle návodu. Čajovou lžičkou ji pak zchladlou poléváme malinu a krém v košíčku.
11. Linecké košíčky s malinami necháme vychladit a podáváme.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat